Hradec Králové začne vybírat poplatek za parkování koloběžek

Elektrické koloběžky Bolt. Foto: BoltElektrické koloběžky Bolt. Foto: Bolt

Nástup dvou provozovatelů koloběžek přinesl řadu stížností, nově pravidla řeší společné memorandum s městem.

Provozovatelé služeb takzvaných sdílených elektrokoloběžek v Hradci Králové budou muset odvádět do městské kasy poplatek za parkování svých strojů. Rozhodli o tom včera zastupitelé města.

od začátku léta působí ve městě společnosti Bolt a Lime, provoz koloběžek přinesl tradiční problém jako v jiných městech. V řadě případů neukázněné uživatele, kteří jezdí po chodnících nebo koloběžky odstavují na chodníku. „Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů,“ popsalo město situaci v tiskové zprávě. Ve městě je aktuálně kolem 400 koloběžek od těchto provozovatelů.

Zastupitelé včera schválili i nové memorandum o spolupráci s oběma firmami. Jde o vzájemnou dohodu města s provozovateli koloběžek.

Elektrokoloběžky jsme nacházeli zaparkované v místech určených pro nevidomé či invalidy, bránily průchodu na chodnících nebo je nezodpovědní spoluobčané házeli do řek, kanálů či věšeli na stromy. Ačkoliv nedokážeme ze dne na den změnit jednání uživatelů těchto dopravních prostředků, můžeme se alespoň pokusit s provozovateli této služby nastavit pravidla provozu, která bude třeba dodržovat a jejichž porušování bude postižitelné. Pomoci by tomu měla připravovaná vyhláška i memorandum,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek.

Poplatek až od příštího roku

Novela vyhlášky o místním poplatku umožní vybírat za umístění zařízení pro poskytování služeb v oblasti kol a koloběžek s přídavným elektromotorem. Kola a koloběžky bez přídavného motoru zpoplatněny nebudou. Vyhláška začne platit od října, poplatky ale město začne vybírat až příští rok. Cena za 1 m² místa pro parkování koloběžek bude tři koruny na den.

Uživatelé koloběžek mohou jezdit vždy po pravé straně vozovky nebo cyklostezky. „Pokud je k dispozici cyklopruh, tak platí povinnost jej využít. Naopak jízda po chodníku je zakázána, aby nedocházelo k ohrožení pohybujících se chodců. Uživatelé koloběžek a elektrokoloběžek bohužel nejvíce zapomínají na to, že povinností je nošení přilby pro jezdce do 18 let,“ dodala Simona Pacltová z královéhradecké městské policie.

Kompletní texty memorand jsou na stránkách města.

Tagy Bolt elektrické koloběžky Hradec Králové Lime regulace koloběžek
19 komentářů