V Praze začnou jezdit elektrické koloběžky Bolt. Nesmí být odstavené kdekoliv

Elektrické koloběžky Bolt v Praze. Foto: BoltElektrické koloběžky Bolt v Praze. Foto: Bolt

Firma slibuje minimum poválených koloběžek.

Společnost Bolt rozšíří své aktivity v Praze po elektrokolech také o elektrické koloběžky. Dopravní prostředek, který nemá ve velkých městech často nejlepší reputaci kvůli nezodpovědnému chování některých uživatelů, nebude možné odstavit kdekoliv, ale pouze na vyhrazených místech.

Koloběžky bude možné odstavit na více než 500 virtuálních stáních, které Bolt vybíral s magistrátem a městskými částmi. Bolt počítá s tím, že zatím rozmístí po Praze několik stovek elektrokoloběžek.

Minuta jízdy na kole nebo koloběžce bude nově stát 2,50 Kč. Platba za půjčení stroje je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci. Koloběžka jezdci ovšem nedovolí jízdu ukončit, pokud se stroj nenachází na jednom z parkovacích stanovišť. Ta se zpravidla nacházejí u cyklostojanů nebo tam, kde je dostatek prostoru.

Aplikace bude varovat před omezením

Novinkou je i informování uživatelů o bezpečnosti v hlasové formě. Například omezení rychlosti v určitých ulicích si tak jezdec nemusí zjišťovat na telefonu, ale dozví se za jízdy přímo od koloběžky. Stroje, které budou nasazeny v Praze, hovoří česky, slovensky a anglicky v závislosti na nastavení aplikace. Podobně jako kola nejsou ani koloběžky Bolt určeny k jízdě po chodnících. Smí na cyklopruhy, cyklostezky či silnici.

Uvedení našich elektrokoloběžek jsme pečlivě vyjednali se samosprávou stejně, jako to děláme v jiných městech nebo jak jsme před tři čtvrtě rokem dojednali spuštění elektrokol Bolt. Princip, na kterém je naše služba založena, minimalizuje to, že se naše koloběžky budou válet po chodnících, v parcích a podobně. Nanejvýš ve velmi nepravděpodobném případě někdo koloběžku poškodí a rozbitou nechá ležet, naši lidé ji ovšem v řádu hodin najdou a odklidí,“ vysvětluje Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku.

V České republice jsou nyní koloběžky Bolt dostupné v deseti městech. Jen letos spustila platforma Bolt koloběžky kromě Prahy také v Brně, Ostravě a Liberci.

Tagy Bolt elektrické koloběžky praha
26 komentářů