Bolt umístil do Prahy 600 elektrokol, mají vyměnitelné baterie a omezovač rychlosti

Elektrokola Bolt v Praze. Foto: BoltElektrokola Bolt v Praze. Foto: Bolt

Bolt slibuje, že se kola nebudou válet po chodnících, zaparkovat půjdou jen na vybraných místech.

Estonská společnost Bolt vstoupila výrazně na pražský trh s byznysem sdílených kol. Firma dnes rozmístila po celém městě 600 elektrických kol. Praha je po Barceloně druhým městem, kde Bolt s elektrokoly působí. Ve spolupráci s městskými částmi Bolt přesně určuje, kde je možné kola odstavit.

Firma stanovila poplatek za použití na 5 korun za minutu jízdy v případě prvních pěti minut, pak cena klesá o korunu. Po skončení jízdy je možné kola zaparkovat pouze na virtuálních parkovacích místech, která jsou viditelně vyznačená v aplikaci. „Ve většině případů se jedná o místa poblíž již existujících cyklostojanů nebo prostory, kde zaparkování kol nebrání běžnému používání chodníku nebo cesty,“ uvedl Bolt v tiskové zprávě.

Elektrokola jsou umístěna na různých místech Prahy 1 až 10. Kola se nachází například na Karlínském náměstí, na Andělu, podél Vltavy, na I. P. Pavlova, u Holešovické tržnice i v kopcovitějších čtvrtích, jako jsou Kobylisy. V závislosti na poptávce po službě bude Bolt připraven počet bicyklů v ulicích upravovat.

Výměna baterií na ulici

Firma vyzvala uživatele k maximální bezpečnosti: kromě bezpečnostní sekce v aplikaci firma omezila rychlost kola při jízdě s elektrickým pohonem na maximálně 25 km/h, důrazně doporučuje uživatelům bezpečnostní přilbu. Kolo vážící 22 kilogramů má vyměnitelné baterie, takže je není potřeba po vybití odvážet do dílny. Výměnu baterie provede přímo na ulici servisní tým společnosti, který se po městě bude pohybovat v autech na elektrický a LPG pohon. Na jedno dobití, v závislosti na způsobu jízdy a terénu, ujede kolo až 65 km.

Bolt se nyní stal jedinou aplikací svého druhu v České republice, která nabízí odvoz auty, jízdu na kolech a elektrických koloběžkách a dovoz jídla z restaurací. Dlouhodobým cílem je ve všech městech, ve kterých Bolt působí, dát cestujícím možnost kombinovat při přesunech různé formy přepravy. Odvoz auty je prozatím dostupný v Praze. V metropoli si také lidé s pomocí aplikace Bolt Food mohou objednat dovoz jídla ze spolupracujících restaurací a obchodů. V Olomouci, Pardubicích a Boskovicích si mohou lidé vypůjčit sdílenou elektrickou koloběžku.

V Praze sdílená kola nabízí dosud společnosti Rekola a Nextbike.

Tagy Bolt praha sdílená elektrokola
59 komentářů