Bolt začal v Česku s koloběžkami, startuje s nimi v Olomouci

Elektrická koloběžka Bolt. Foto: BoltElektrická koloběžka Bolt. Foto: Bolt

V Olomouci začala fungovat další služba sdílení elektrických koloběžek. Spustila ji společnost Bolt, která dosud v Česku působí v Praze

V Olomouci začala fungovat další služba sdílení elektrických koloběžek. Spustila ji společnost Bolt, která dosud v Česku působí v Praze s platformou pro objednávání taxíků. Po krajském městě rozmístila zatím 200 koloběžek.

V Olomouci již od května funguje služba Eagle Scooters, Bolt bude druhou firmou s koloběžkami. Kromě toho nabízí ve městě sdílená jízdní kola Rekola a Nextbike.

„Jsme rádi, že jednání se zástupci olomoucké radnice dopadlo dobře a že tento moderní a ekologický způsob dopravy můžeme nabídnout obyvatelům hanácké metropole. Dohoda s radnicemi je pro nás klíčová, bez jejich souhlasu a spolupráce bychom ke spuštění v žádném městě nepřistoupili,” řekl Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední a východní Evropu.

Cena za užívání bude čtyři koruny za minutu v prvních pěti minutách a následně cena klesne na tři koruny za minutu. Za odemčení koloběžky uživatel nic neplatí. Desetiminutová jízda, během které může jezdec ve městě překonat vzdálenost několika kilometrů, ho vyjde na 35 Kč. Pokud si jezdec koloběžku vypůjčí na celý den, nebude ho to stát více než 625 korun. Podle Sysla se rozhodli pro Olomouc jednak kvůli postoji radnice, jednak kvůli dobré infrastruktuře pro cyklisty.

K vypůjčení elektrické koloběžky Bolt je potřeba, aby si uživatelé z Google Play nebo Apple Store stáhli aplikaci Bolt. Po jejím nainstalování musí kliknout na ikonku koloběžky, která uživatele přesměruje do rozhraní, které slouží k jejímu vypůjčení. Koloběžka se odemyká naskenováním QR kódu, který je na ní umístěn. Před prvním použitím koloběžky jsou jezdci zobrazeny bezpečnostní pokyny, kterými by se při jízdě měl řídit. Obsaženy jsou v nich také informace týkající se bezpečného parkování koloběžek. Bezpečnostní tipy jsou dále k nalezení v aplikaci, takže uživatelé si je mohou osvěžit před každou jízdou.

Koloběžky budou rozmístěny v centru města, u vlakového a autobusového nádraží, v okolí vysokoškolských kolejí a jednotlivých budov univerzity ve městě, na Horním i Dolním náměstí nebo na některém z více než 90 dalších míst ve městě. Dále na všech frekventovaných místech a v blízkosti přestupních bodů MHD. Všechna místa, kde je možné koloběžku zaparkovat, byla vybrána ve spolupráci s olomouckým magistrátem.

Při skončení jízdy jezdec koloběžku zaparkuje ve virtuální parkovací zóně, která je v aplikaci označena písmenem P. Nacházejí se v okolí stojanů na kola po celém městě. Koloběžku je potřeba zaparkovat tak, aby stojan neblokovala a mohli ho využívat cyklisté. V případě, že se jedná o užší místo, doporučuje se koloběžku zaparkovat rovnoběžně se silnicí tak, aby co nejméně zasahovala do chodníku. Pokud jezdec zaparkuje koloběžku mimo vyznačenou zónu, dostane pokutu ve výši 750 korun.

Bolt při spuštění služby v Olomouci ve městě rozmístí 200 koloběžek a jejich počet bude připraven navyšovat v návaznosti na poptávku uživatelů. Koloběžky od Boltu mají v sobě zabudovanou GPS jednotku, díky které se jejich přesná poloha zobrazuje v aplikaci.

Koloběžky, které budou potřebovat dobít nebo budou vyžadovat jinou údržbu, budou každý večer z ulic sesbírány. Ráno budou rozvezeny na místa, ze kterých si je lidé budou moci půjčovat.

V Olomouci bude Bolt s omezenou rychlostí na 25 km/h. Po dohodě s radnicí byla rychlost v některých částech Olomouce omezena ještě více. V nočních hodinách mezi 22:00 a 6:00 je rychlost snížena na 15 km/h. Na jedno nabití ujede více než 40 km.

Tagy Bolt elektrické koloběžky Olomouc
23 komentářů