Horko v KLM. Dozorčí rada oznámila šéfovi aerolinek, že za rok a čtvrt skončí. Zaměstnanci sepsali petici

Boeing 777 společnosti KLM. Foto: KLMBoeing 777 společnosti KLM. Foto: KLM

Podle odborářů může být za Elbersovým koncem snaha posílit vliv Air France-KLM

K nezvyklému kroku přistoupila dozorčí rada letecké společnosti KLM. Stávajícímu šéfovi Pieterovi Elbersovi s předstihem roku a čtvrt oznámila, že už s ním dál nepočítá. Krok pobouřil zejména odboráře, kteří v tom vidí zejména snahu majitelem, společnosti Air France – KLM zastavit větší samostatnost nizozemského dopravce.

KLM oznámily Elbersův konec v tiskové zprávě.  Nezvyklé je především načasování: smlouva Elbersovi končí až 30. dubna příštího roku, přesto měla dozorčí rada potřebu oznámit, že šéfem už nebude. Dozorčí rada to vysvětluje tím, že bude mít dostatek času na hledání jeho nástupce.

Pieter Elbers. Foto: KLM

Pieter Elbers. Foto: KLM

Za jeho setrvání už zaměstnanci sepsali petici, kterou podepsaly přes čtyři tisíce lidí. Server Nu.nl  citoval odborový svaz CNV Vakmensen, který je překvapen zejména oznámením konce dlouho dopředu. „Normálně se něco takového oznamuje až mnohem později Takové brzké oznámení oslabuje vyjednávací pozici generálního ředitele,“ uvedl mluvčí odborů.

Vztahy mezi KLM a francouzským majitelem nejsou dlouhodobě ideální. KLM vykazuje pravidelně lepší hospodářské výsledky, podle nizozemských médií jsou velmi problematické vztahy mezi Elbersem a šéfem skupiny Air France – KLM Benem Smithem. Odboráři se obávají, že Air France po jeho odchodu oslabí samostatnost firmy. Nizozemsko si nechává v KLM minoritní podíl 6 % a 14 % ve skupině Air France – KLM.

Elbers působí v KLM třicet let, na nejvyšším postu od roku 2014.

Tagy Air France - KLM KLM Pieter Elbers
9 komentářů