Spory v Air France-KLM zažehnány. Firma se dohodla s piloty i na šéfovi KLM

Letadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.comLetadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.com

Šéf jedné z největších evropských leteckých skupin Air France – KLM Benjamin Smith ukončil během jediného dne dva vleklé spory,

Šéf jedné z největších evropských leteckých skupin Air France – KLM Benjamin Smith ukončil během jediného dne dva vleklé spory, které mohly vést až k ochromení provozu kvůli stávce. Uzavřel smír s piloty Air France a uklidnil také odboráře v KLM, kteří se chystali k protestům kvůli možnému konci jejich šéfe Pietera Elberse.

Air France-KLM dnes potvrdila, že Elbers zůstane v čele KLM dál. V čele KLM je od roku 2014, pod jeho vedením nizozemský dopravce vykazuje výrazně lepší výsledky než Air France. Jeho mandát končí v dubnu a několik týdnů se objevovaly spekulace, že nový šéf skupiny AF-KLM mu ho nechce prodloužit.

Elbersovo pokračování oznámila skupina  v tiskové zprávě.  Ještě minulý týden vystoupili odboráři v KLM s podporou Elberse, stejně tak například nizozemský ministr financí.

Šéf KLM Pieter Elbers. Foto: KLM

Šéf KLM Pieter Elbers. Foto: KLM

Obě letecké společnosti mají podle dnešního rozhodnutí více spolupracovat než dosud, zejména v oblasti tvorby sítě, nákupu letadel nebo společné obchodní strategie. Dosud firmy spolupracují spíše jako dvě aerolinky s odlišnými majiteli. Skupina má zítra zveřejnit své výsledky. Za prvních devět měsíců bylo KLM čtyřikrát ziskovější než Air France.

Air France se včera dohodly i po dlouhé době s piloty na nové kolektivní smlouvě. Ta jim garantuje nárůst mezd o 4,3 %, piloti se současně zavázali  k větší flexibilitě a případnému nasazování na linky KLM. V hlavní odborové organizaci pilotů Air France SNLP hlasovalo pro dohodu přes 85 % členů. Air France dlouhodobě ochromovaly stávky zaměstnanců, jen loni aerolinky stály přes 200 milionů euro.

Tagy air france Air France - KLM KLM Pieter Elbers
Žádné komentáře