Nizozemská vláda pomůže aerolinkám KLM až 90 miliardami korun

Boeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan SůraBoeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan Sůra

Nizozemská letecká společnost KLM je dalším dopravcem, který získal pomoc od vlády. Nizozemská vláda se dohodla s francouzskou, že společnosti

Nizozemská letecká společnost KLM je dalším dopravcem, který získal pomoc od vlády. Nizozemská vláda se dohodla s francouzskou, že společnosti s hlavní základnou v Amsterdamu poskytne úvěrový balíček ve výši 3,4 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). KLM patří do francouzské skupiny Air France – KLM.

KLM oznámily rozhodnutí o podpoře na svých stránkách. Stát půjčí KLM přímo jednu miliardu eur na 5,5 roku. Za další 2,4 miliardy budou garance za komerční úvěry na 5 let. Francie už dříve poskytla Air France v součtu až 7 miliard eur, celá skupina tak získá přes deset miliard eur. Zpráva přišla jen den poté, co Lufthansa potvrdila přijetí záchranného balíčku v hodnotě 9 miliard eur.

S tímto záchranným balíčkem může KLM pokračovat ve své důležité sociální roli v zotavení ekonomiky i udržitelnosti. Budeme postupně obnovovat celou síť našich linek a pracovat na restrukturalizaci firmy,“ uvedl šéf KLM Pieter Elbers. Stát už KLM v březnu poskytl překlenovací půjčku ve výši 277 milionů eur.

Součástí dohody je snížení mezd pilotů až o pětinu, KLM musí celkově snížit náklady o 15 %. Podobně jako ve Francii, i v Nizozemsku vláda požaduje snížení emisí skleníkových plynů z letadel.

Mezi francouzskou a nizozemskou vládou panuje napětí ohledně vedení a strategie skupiny, která vznikla v roce 2004 fúzí dvou národních aerolinek. KLM je dlouhodobě ziskovější než Air France. Loni v březnu Nizozemsko překvapilo nákupem akcií podniku, čímž vyrovnalo 14procentní podíl Francie. Nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra tehdy řekl, že záměrem bylo mít alespoň takový vliv, jaký má francouzská vláda, aby se Nizozemci mohli podílet na důležitých rozhodnutích.

Tagy Air France - KLM KLM
12 komentářů