KLM míří ke státní injekci. Piloti ustoupili a už netrvají na růstu mezd

Boeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan SůraBoeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan Sůra

KLM má od státu získat další pomoc ve výši 3,4 miliardy eur.

Vedení nizozemské letecké společnosti se podařilo přesvědčit své piloty, aby už netrvali na navýšení mezd do roku 2025. Nesouhlas odborové organizace pilotů VNV se zmrazením jejich příjmů byl hlavním důvodem, proč nizozemská vláda odmítá dopravci vyplatit další státní podporu.

Dohodu s odboráři oznámila KLM v tiskové zprávě. Souhlas všech osmi odborových organizací s omezováním nákladů byl podmínkou nizozemské vlády pro další státní pomoc ve výši 3,4 miliardy eur. Zatímco všechny organizace souhlasily už o víkendu, piloti ji odmítli.

Vláda požaduje, aby se výrazné snižování nákladů projevilo i u zaměstnanců. Restrukturalizační plán proto počítá kromě propouštění se zmrazením mezd až do roku 2025. „Souhlas všech odborových organizací je základem toho, abychom mohli touto krizí úspěšně projít,“ řekl šéf KLM Pieter Elbers.

Nizozemsko má poskytnout státní pomoc KLM ve dvou balíčcích. KLM půjčí jednu miliardu eur a poskytne záruky za komerční úvěry ve výši 2,4 miliardy eur.

Ministr financí Woepke Hoekstra v neděli uvedl, že bez souhlasu všech odborových organizací není možné pomoc poskytnout. K novému posunu ve firmě se dosud nevyjádřil. KLM zaměstnává přes 30 tisíc lidí.

Tagy KLM
11 komentářů