Hlídka na každé příměstské lince. ČD chtějí posílit bezpečnost ve vlacích kolem Prahy

Hlídka ve vlaku. Pramen: České dráhyHlídka ve vlaku. Pramen: České dráhy

Hlídky budou zároveň střežit vlaky před vandaly ve všech obratových stanicích.

V zájmu větší bezpečnosti posilují České dráhy hlídky ve vlacích v pražské příměstské dopravě. Tyto hlídky začaly posilovat během září, cílem je pokrýt všechny linky ve večerních a ranních hodinách. Takzvaní černí šerifové mají zároveň hlídat vlaky před vandaly v koncových stanicích.

„Nyní máme k dispozici šest hlídek, které dohlížejí na bezpečnost ve více než čtyřiceti ranních a večerních spojích. Zároveň zvyšujeme ostrahu v některých obratových stanicích,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Hlídky podle něj pomáhají například při vysazování osob, které nemají jízdenku nebo jinak porušují přepravní podmínky. V příštích měsících bude hlídačů přibývat. Cílovým stavem je podle Ješety „pokrytí všech hlavních příměstských linek bezpečnostními hlídkami, a to ve večerních a ranních hodinách“.

Opatření jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky, která je namířena především proti vandalismu na železnici. Dráhy postupují ve spolupráci se Středočeským krajem.

„Chceme, aby se cestující ve vlacích cítili jako v kulturním prostředí, a ne jako ve squatu. Proto se snažíme, aby vlaky byly nejen moderní, ale především po všech stránkách čisté. Společně s Českými drahami jsme připravili, myslím, solidní mix různých opatření, včetně častého a účinného čištění vlaků. Podle informací, které dostáváme přímo z terénu, se nastavená opatření neminula účinkem a já mohu konstatovat, že se situace zlepšila,“ doplnil radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Hlídky budou zároveň střežit vlaky ve všech obratových stanicích, a to nejpozději od ledna 2024.

Tagy bezpečnost cestujících České dráhy Středočeský kraj
122 komentářů