Historik, stavitel dálnic, vrchní JLV a provozovatel soukromých letadel aneb ohlédnutí za podcasty 2022

Koněspřežka v Kerschbaumu v Horních Rakousích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKoněspřežka v Kerschbaumu v Horních Rakousích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Mezi prvními hosty v novém roce bude například strojvedoucí ČD Cargo Andy CZ, ředitel dopravního podniku Hradce Králové Zdeněk Abraham nebo Martin Švehlík ze Správy železnic.

Rok 2022 byl pro redakci deníku Zdopravy.cz druhým rokem v řadě, kdy bylo zpravodajství obohaceno o audio rozhovory. Ty si můžete poslechnout ve formě podcastů každé dva týdny. V letošním roce jsme vám nabídli 27 rozhovorů s dopravními manažery i lidmi, kteří pracují přímo v provozu.

I v roce 2023 pro vás budeme připravovat nové díly podcastu Cesty Zdopravy.cz. Mezi prvními hosty budou v novém roce například strojvedoucí ČD Cargo a youtuber Andy CZ, ředitel dopravního podniku Hradce Králové Zdeněk Abraham nebo Martin Švehlík ze Správy železnic, který se věnuje přípravě vysokorychlostních tratí. Naše pozvání na jarní rozhovor přijal i ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Na poslední den roku 2022 jsme připravili ohlédnutí za čtyřmi podcasty, které podle členů redakce Zdopravy.cz stojí za připomenutí o trochu více než jiné. Podcast Cesty Zdopravy.cz můžete rovněž odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

1. Historik Milan Hlavačka

Milan Hlavačka je historikem Historického ústavu Akademie věd, který se dlouhodobě věnuje železnici. V podcastu jsme probírali počátky železnic na našem území z pohledu peněz, získávání know-how, historických a politických vlivů, korupce i problémů, které s sebou stavba dráhy nesla ve společnosti. Udělejte si železniční výlet do 19. století.

Už v době výstavby prvních drah docházelo ke korupci, říká historik Hlavačka

2. Doyen silničního stavitelství v Česku Petr Čížek

Petr Čížek je jednou z největších osobností českého dopravního stavitelství. S výstavbou silnic a dálnic spojil celý svůj profesní život a v loňském roce byl vyhlášen Osobností českého stavitelství. Společně s ním jsme začátkem roku 2022 připravili podcast o tom, jak se staví dálnice, jak se stavby připravují a jak pracují firmy, které silnice a dálnice v Česku budují.

Betonový povrch vydrží víc, říká stavitel dálnic Petr Čížek

3. Vrchní JLV Pavel Peterka

Pavel Peterka je bezesporu nejznámějším vrchním v jídelních vozech JLV. V roce 2022 to bylo už 20 let, co křižuje evropské koleje v jídelním voze. Rád se dělí o své zážitky z cest s ostatními na twitteru, kde se nebojí občas napsat, co si myslí o tom, jak železnice funguje. Sám říká, že spojil práci a koníčka v jedno. Je pravděpodobné, že jste se s bodrým vrchním při svých cestách už také setkali. S hosty si rád povídá a na place se cítí nejlépe.

Těžce snáším, když si dá někdo na sedačky nohy v botách, říká vrchní JLV Pavel Peterka

4. Michal Laboutka, ředitel firmy, která vás vezme i na druhý konec světa privátním letadlem

Ředitel společnosti Eclair Aviation Michal Laboutka zajišťuje provoz privátních letadel už řadu let. Říká, že osvícenější podnikatelé posílají své týmy na pracovní cesty právě privátními letadly. Šetří tak čas a zvyšují jejich bezpečnost. Základnu má Eclair na letišti v Praze Ruzyni, ale trh je dnes už tak globalizovaný, že i česká firma zajišťuje běžně přepravu cestujících z Ameriky na blízký východ nebo ze Skandinávie na Maledivy.

Jak se stát z miliardáře milionářem? Koupíte si svoje letadlo, říká šéf Eclair Aviation Laboutka

Tagy podcast Cesty Zdopravy.cz
4 komentáře