Helsinky si objednaly dalších deset tramvají ForCity za 750 milionů

Tramvaj ForCity Smart Artic v centru Helsinek. Autor: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart Artic v centru Helsinek. Autor: Škoda Transportation

Finský výrobce kolejových vozidel Transtech ze skupiny Škoda Transportation získal novou zakázku pro finské hlavní město. Helsinky si objednaly dalších

Finský výrobce kolejových vozidel Transtech ze skupiny Škoda Transportation získal novou zakázku pro finské hlavní město. Helsinky si objednaly dalších deset tramvají typu ForCity Smart Artic v hodnotě zhruba 750 milionů korun. Celková objednávka helsinského dopravního podniku (HKL) se tak vyšplhala na 70 kusů těchto tramvají, z toho 48 už po městě jezdí.

Transtech vyhrál tendr na dodávku 40 tramvají (s opcí na další desítky kusů) pro Helsinky už v roce 2010, pět let před vstupem Škody. První stroje typu Artic se objevily v provozu v roce 2013. Od roku 2015, kdy byla zahájena sériová výroba, jezdí tramvaje se znakem Škody. Vyrábějí se ve Finsku.

Transtech má zároveň v kapse i samostatnou smlouvu na budoucí dodávku 29 tramvají pro novou linku Helsinky – Espoo. Celkově tak HKL odebral nebo podle smluv odebere od Transtechu 99 tramvají v hodnotě téměř osm miliard korun.

„Na finském trhu jsme v posledním roce velice úspěšní a můžeme říct, že společnost Transtech se s ročními tržbami okolo tří miliard korun plně začlenila do skupiny Škoda Transportation,“ uvedl předseda představenstva skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina. Podle něj je o tramvaje ForCity Smart Artic velký zájem, další mají být dodány do Tampere.

Jednosměrná tříčlánková tramvaj ForCity Smart Artic Helsinky má rozchod 1000 milimetrů, je plně nízkopodlažní a její délka činí 27,4 metru. Vozidlo má bezbariérový přístup.

Tagy ForCity Smart Artic Helsinky Škoda Transportation Transtech
Žádné komentáře