Havlíček chce na dopravní stavby pro příští rok 129 miliard korun

Premiér Babiš a ministr Havlíček pomáhají zkrátit dobu výstavby D11. Autor: MDČRPremiér Babiš a ministr Havlíček pomáhají zkrátit dobu výstavby D11. Autor: MDČR

Správa železnic, Ředitelství silnic a dálnic a další dopravní infrastruktura by příští rok ze státního rozpočtu měly získat 129 miliard

Správa železnic, Ředitelství silnic a dálnic a další dopravní infrastruktura by příští rok ze státního rozpočtu měly získat 129 miliard korun. Po dnešním jednáním na ministerstvu financí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to novinářům řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Premiér i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle něj návrh akceptovali.

Ředitelství silnic a dálnic by mělo získat asi 65 miliard korun, Správa železnic zhruba 55 miliard korun. Další zdroje jsou určeny pro vodní cesty a další infrastrukturu. Havlíček před dnešním jednáním zopakoval, že už letos bylo na dopravní infrastrukturu vyčleněno více peněz, než byl původní záměr. Rozpočet se podle něj z 95 miliard zvýšil na zhruba 120 miliard korun bez započítání financí do silnic druhé a třetí třídy.

O rozpočtu dnes jedná premiér Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. Pozván byl kromě ministra Havlíčka také předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Rozpočet na příští rok bude poznamenán dopady šíření koronaviru. Ministerstvo financí zatím nesdělilo výši schodku, se kterým v rozpočtu na příští rok počítá. Ani na dnešním jednání se podle Havlíčka výše schodku neřešila.

Podle schváleného zákona o předložení státního rozpočtu na příští rok letos vláda může poslat zákon o státním rozpočtu na příští rok Sněmovně až do konce října, běžný termín je konec září. Sněmovna by o něm měla jednat v listopadu.

ČTK

Tagy rozpočet Státní fond dopravní infrastruktury
91 komentářů