Nový rozpočet: Slevy zůstaly, výdaje na ně se sníží o 1,5 miliardy. Kalousek mluvil o zvrácené prioritě

Nádraží v Turnově. Foto: České dráhyNádraží v Turnově. Foto: České dráhy

Po nejasných televizních vyjádřeních některých ministrů se v úterý večer v poslanecké sněmovně vyjasnil další osud slev v dopravě pro

Po nejasných televizních vyjádřeních některých ministrů se v úterý večer v poslanecké sněmovně vyjasnil další osud slev v dopravě pro mládež a seniory. Stalo se tak při projednávání novely zákona o státním rozpočtu v souvislosti s virovou krizí.

Slevy ve výši 75 procent zůstávají zachovány v současných parametrech, na návrh vlády byla ale ministerstvu dopravy snížena částka určená na kompenzace dopravcům o 1,5 miliardy. Jde o rozpočtovou položku „Ostatní výdaje spojené s dopravní politikou státu“.

Podle předkladatelů totiž vzhledem k dopravním omezením a zákazu vycházení nebudou cestující slevy využívat v takové míře jako loni, kdy stát dopravcům poslal kompenzaci ve výši 5,78 miliardy korun.

Ve sněmovně neprošel pozměňovací návrh předsedy poslaneckého klubu TOP09 Miroslava Kalouska, který chtěl škrtnout ze „slevové kapitoly“ 4,4 miliardy korun. Kalouskovi vadí mimo jiné skutečnost, že vláda na jedné straně zachovala slevy, na druhé tři miliardy škrtla armádě.

„Můžeme konstatovat jako demonstraci velmi špatných priorit, že vláda je ochotna na ministerstvu obrany, na obraně státu šetřit dvakrát tolik, než je ochotna šetřit na slevách na jízdném, které nechce zrušit. Promiňte, to je zvrácená priorita,“ uvedl Kalousek. Podle něj slevy na jízdném „v této situaci pro žádný rozumný stát nemohou být prioritou.

Vláda Andreje Babiše zavedla 75procentní slevy v dopravě pro vybrané skupiny obyvatel v září 2018. Největšími příjemci slev jsou děti a studenti do 26 let, na které připadá 75 procent kompenzace. Výdaje před virovou krizí přitom stále rostly, v lednu meziročně o 50 milionů na 495 milionů. Slevy nařídila vláda, která je může rovněž sama zrušit.

Nová slovenská vláda tento týden slevy pro mládež zrušila po dobu zavření škol.

Tagy Poslanecká sněmovna rozpočet slevy v dopravě
67 komentářů