Ministerstvo dopravy by mělo mít výdaje 107 mld. Kč, meziročně o 8,5 mld. Kč míň

IV. koridor, tunel Deboreč. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářIV. koridor, tunel Deboreč. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Náklady na platy zaměstnanců by měly meziročně klesnout asi o 16 milionů na 787 milionů korun.

Výdaje ministerstva dopravy by letos měly činit přes 107 miliard korun, což je asi o 8,5 miliardy méně než v předchozím roce. Zároveň je to asi o devět miliard Kč méně, než počítal návrh předchozího kabinetu. Vyplývá to z informací, které má ČTK k dispozici. Úřad chce vedle zredukování slev v dopravě šetřit zejména na provozních výdajích a nákladech na údržbě dálnic a silnic. Investice do dopravních staveb by naopak měly zůstat v původní výši.

„Kromě omezení slev v dopravě, pasti, kterou nám přichystala předchozí vláda, letos plánujeme škrty v provozních výdajích na běžných údržbových pracích silnic a železnic i zapojení nespotřebovaných finančních prostředků,“ řekl k předpokládaným škrtům ve výdajích rozpočtu ministerstva mluvčí úřadu František Jemelka.

Vláda už schválila omezení slev ze 75procentní slevy z jízdného na 50 procent. V rozpočtu by to mělo ušetřit až 1,9 miliardy korun ročně.

Kapitálové výdaje ministerstva by letos měly být okolo 81,6 miliardy korun. Je to stejná výše, s jakou počítal původní návrh. Proti loňsku je to pak snížení asi o 1,5 miliardy korun. Provozní náklady chce nová vláda u resortu dopravy snížit oproti loňsku asi o 90 milionů korun. Náklady na platy zaměstnanců a další příslušenství by pak mělo meziročně klesnout asi o 16 milionů na 787 milionů korun.

Ministerstvo financí navrhlo na letošní rok státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Ve výdajích současná vláda našla úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň dodatečné příjmy rozpočtu 62,2 miliardy korun by měla vláda částečně využít na letošní mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele. Návrhem se dnes zabývala tripartita a nyní jej probere vláda.

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) navrhovala pro letošek státní rozpočet se schodkem 376,6 miliardy korun. Současná vláda Petra Fialy (ODS) již dříve avizovala, že by chtěla snížit výdaje rozpočtu zhruba o 80 miliard tak, aby deficit rozpočtu byl pod 300 miliardami korun. Za celý loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním schodku 419,7 miliardy korun.

Tagy Ministerstvo dopravy rozpočet
45 komentářů