Graffiti jako vývozní artikl. Hon na českého sprejera na Tchaj-wanu skončil neúspěchem policie

Posprejovaný vlak tchajwanské společnosti MRT. Pramen: MRT Corp.Posprejovaný vlak tchajwanské společnosti MRT. Pramen: MRT Corp.

Policie hned po první zprávě o posprejování vlaků nasadila do akce přes 200 příslušníků.

Tchajwanská policie se aktuálně smiřuje s neúspěchem v honičce se dvěma Evropany, kteří jsou podezřelí z posprejování vlaků dvou místních železničních společností. Jak uvedl server Focus Taiwan, jde o Čecha a Němce, kteří přicestovali na ostrov 22. srpna.

Přestože po jejich stopě šlo 200 policistů, podezřelým se podařilo z Tchaj-wanu 25. srpna odletět do Japonska. Na případ upozornila ČTK. Na Tchaj-wanu přitom na tento druh vandalismu nejsou zvyklí, případ proto vzbudil velkou pozornost.

Policie hned po první zprávě o posprejování vlaků nasadila do akce přes 200 příslušníků, kteří mimo jiné zkontrolovali záznamy ze 120 kamer. Podezřelé, kteří se snažili maskovat a často měnili oblečení, nakonec identifikovali podle údajů zanechaných v bance. „Navzdory velkému úsilí úřadů dokázali uprchnout do Japonska,“ uvedla policie.

Okresní prokuratura v Tchaj-čungu přidala oba muže na seznam hledaných osob, policie nicméně neuvedla, zda se bude i nadále snažit sprejery dopadnout. Podle serveru Focus Taiwan jim hrozí pokuta až jeden milion tchajwanských dolarů (cca 700 tisíc Kč).

Vandalismus je aktuálně velkým tématem i na české železnici. České dráhy proti němu bojují zejména v Praze a Brně, mimo jiné opatřují soupravy antigraffiti polepem a lakem.

Tagy graffiti Tchaj-wan vandalismus
52 komentářů