Glosa: Nečitelné Babišovy tance kolem Českých drah

Pendolino Českých drah u Chocně. Foto: České dráhyPendolino Českých drah u Chocně. Foto: České dráhy

Deník Zdopravy.cz je dalek toho, aby se zastával generálního ředitele Českých drah Miroslava Kupce. Pokud by se redakce rozhodla pro

Deník Zdopravy.cz je dalek toho, aby se zastával generálního ředitele Českých drah Miroslava Kupce. Pokud by se redakce rozhodla pro článek typu „Sedm důvodů, proč by měl odejít“, asi by nehledala dlouho. Na druhé straně by se našlo i několik dobrých důvodů, proč by měl Kupec v čele drah zůstat. Průšvih nemá žádný.

Co je třeba ale jednoznačně odsoudit, je hrůzostrašný amatérismus, který vláda Andreje Babiše kolem Českých drah a jejich vedení předvádí. Babišovy nejisté odpovědi na interpelaci ve sněmovně plné frází o personální nestabilitě přinesly jedinou jistotu. Premiér se chce Kupce, kterého vláda hnutí ANO loni na místo dosadila, zbavit. Nebo jen potřebuje jeho místo pro někoho jiného. Proč, to vysvětlit nedokázal, a trn z paty mu nevytrhl ani tahák z ministerstva dopravy.

Co za tím vším vězí, nevíme, náznaků je spousta, jistota žádná. Několik věcí ale konstatovat lze. Zaprvé, žalostná není personální politika Českých drah, nýbrž samotné vlády a ministerstva dopravy. Zadruhé, premiér hned na začátku vystavil svého nového ministra Vladimíra Kremlíka posměchu, neboť ani ministr nedokáže kloudně zdůvodnit hon na Kupce. Raději s hřmotným šéfem ČD ani nemluví. Zároveň řeší problém, jak ho vůbec odvolat, neboť dozorčí rada je neúplná a zdaleka není zajedno.

Otázkou poslední je, zda se podobnému zesměšnění nechají vystavit akademici v dozorčí radě, jinak též údajná záruka nestrannosti a odbornosti. Uvidíme, zda budou stát za svou nedávnou volbou, nebo ze sebe též nechají udělat pimprlata.

S takovýmto přístupem může stát jen těžko najít pro vrcholné posty v ČD normálně uvažující profesionály, a možná ani nechce.

Tagy Andrej Babiš České dráhy Ministerstvo dopravy
47 komentářů