Gigafactory místo letiště Líně. Vláda odsouhlasila plán na nový závod Volkswagenu

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.comLetiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Definitivní stanovisko Volkswagenu očekává stát do konce roku.

Vláda podpořila záměr vybudování nového strategického podnikatelského parku na letišti v Líních u Plzně. O lokalitu v minulosti projevil zájem koncern Volkswagen Group, který hledá místo pro vybudování tzv. Gigafactory, tedy továrny na baterie do elektromobilů. Aktuálně se rozhoduje mezi třemi variantami umístění, další jsou v Polsku či Maďarsku. S přípravnými pracemi se má začít až po podpisu smluv. Volkswagen slibuje definitivní stanovisko do konce roku. Přípravné práce jako demolice letištní infrastruktury vyjdou stát odhadem na devět miliard korun.

Plánovaná likvidace letiště však naráží na odpor veřejnosti, včetně té odborné. Proti se postavily také okolní obce nebo vládní opozice, podle které jde o nekalý plán, jak vytáhnout peníze ze státního rozpočtu. Za zachování letiště v Líních vznikla také petice, k dnešnímu dni získala téměř 11 tisíc podpisů. S plánovaným rušením letiště a následnou výstavbou Gigafactory nesouhlasí ani zástupci aeroklubů či letecké školy, které na letišti sídlí.

Na letišti v Líních působí i letecká záchranka, její fungování by při realizaci projektu nemělo být ohroženo. Problém však vznikne armádě, které přijde o využívané záložní letiště údajně označené jako potřebné a bude za něj muset hledat náhradu. Podobný osud přeměny na průmyslovou zónu již potkal bývalé vojenské letiště u Žatce či Holešova. Z velkolepých plánů zůstaly z větší části jen sliby.

Areál letiště využívá soukromá společnost PlaneStation Pilsen na základě nájemní smlouvy, kterou v roce 2000 uzavřela na 50 let s ministerstvem obrany. To ji sice v roce 2013 jednostranně zrušilo, tento krok je ovšem dodnes předmětem soudního sporu.

Tagy Gigafactory Letiště Líně Volkwagen
143 komentářů