Francouzi otestovali vlak bez strojvedoucího v běžném provozu

První autonomní vlak ve Francii. Foto: SNCFPrvní autonomní vlak ve Francii. Foto: SNCF

Francouzské státní dráhy SNCF provedly první test autonomního vlaku v běžném provozu. Vlak bez strojvedoucího ujel čtyři kilometry. SNCF oznámily

Francouzské státní dráhy SNCF provedly první test autonomního vlaku v běžném provozu. Vlak bez strojvedoucího ujel čtyři kilometry.

SNCF oznámily pokrok ve vývoji řízení lokomotiv bez strojvedoucích v tiskové zprávě. Testování probíhalo na příměstské trati u Paříže mezi zastávkami Villeneuve-Saint-Georges a Juvisy. Vlak jel automaticky ovládán z řídícího centra ve Vigneux-sur-Seine.

Šéf projektu autonomních vlaků v SNCF Luc Laroche označil jako velkou premiéru pro železniční provoz ve Francii, který ovlivní její budoucnost.

SNCF testuje dvě metody ovládání vlaku: u jedné je vlak řízen satelitem, u druhé používají přenos signálu přes vlastní mobilní síť LTE. Lokomotiva je vybavena kamerami, které snímají provoz na trati. Hnací vozidlo pak ovládá operátor přímo v řídícím centru.

SNCF novou technologii vyvíjela rok a půl. O tom, kdy ji chce nasadit do běžného provozu zatím nemluví. Podle SNCF by podobné dálkové řízení mohlo být použito zatím hlavně pro přesuny ze stanice do depa či pro jízdy v rámci depa. Do dvou let chce SNCF vyvinout ještě dva zcela autonomní vlaky: jeden nákladní a jeden osobní.

Tagy autonomní řízení sncf Top
19 komentářů