Kalifornie zakázala provoz samořiditelných taxíků Cruise

Autonomní vozidlo Cruise. Foto: CruiseAutonomní vozidlo Cruise. Foto: Cruise

Rozhodnutí je reakcí na několik nehod, ve kterých figurovala samořiditelná auta.

Společnost Cruise provozující autonomní taxíky nesmí pokračovat ve zkušebním provozu svých autonomních vozidel po silnicích Kalifornie. Jejich pohyb zakázal tamější odbor dopravy (Department of Motor Vehicles – DMV). Podle úředního vyjádření je provoz těchto vozidel ohrožením veřejnosti a společnost klamala o bezpečnosti své technologie.

Vyplývá to z vyjádření úřadu na jeho stránkách. „Na základě výsledků provozu těchto vozidel úřad usoudil, že nejsou bezpečné pro veřejný provoz,“ uvedlo DMV ve svém vyjádření. Firma patřící do skupiny General Motors uvedla, že rozhodnutí respektuje a neodvolá se. Zkušební provoz probíhal v ulicích San Francisca. Pro rozvoj autonomních technologií v individuální automobilové dopravě jde o velkou ránu, která může o další roky zpomalit zavádění do provozu.

Úřad k rozhodnutí dospěl po sérii nehod, ke kterým v Kalifornii došlo, kde bylo viníkem samořiditelné auto od Cruise. Posledním případem byla nehoda z 2. října, kdy nejprve auto řízené člověkem srazilo ženu, která spadla před robotické taxi Chevrolet Bolt EV patřící společnosti Cruise. To ženu přejelo. V seznamu nehod je i srážka s hasičským vozem.

General Motors o své divizi Cruise dlouhodobě mluví jako o jedné z velkých příležitostí pro růst. Firma letos uvedla, že by mohl Cruise mít do roku 2030 tržby ve výši 50 miliard dolarů ročně. Zatím společnost vytrvale prodělává.

Tagy autonomní mobilita autonomní řízení Cruise General Motors Kalifornie
38 komentářů