FlixBus zavádí povinnou rezervaci všech míst

Autobusy VDL dopravce UMSE jezdící pro FlixBus. Foto: FlixBusAutobusy VDL dopravce UMSE jezdící pro FlixBus. Foto: FlixBus

Za výběr místa bude FlixBus účtovat poplatek, automatické přidělení sedačky bude zdarma.

Společnost FlixBus od této soboty přešla na nový systém odbavení. Každý cestující má nově už před nástupem do autobusu přidělené konkrétní místo. Končí tak občas chaotický režim, kdy část lidí v autobuse měla místenku a část ne.

FlixBus v Česku začínal nejprve bez jakýchkoliv místenek. Cestující si mohl sednout, kam chtěl. Po pár letech přešel na model, kdy část sedaček vyblokoval na místenky (označených zeleně) a část byla pro cestujících bez místenek. Nyní přešel na verzi, kterou znají v Česku dlouho cestující z autobusů RegioJetu: každý má přidělené místo.

Cestující mají nově na výběr, zda si připlatí a vyberou konkrétní místo, nebo nechají na rezervačním systému, jaké jim automaticky přidělí zdarma. Cena místenky (při výběru konkrétního místa) začíná od 15 korun. Dostupnost a rezervační poplatek se liší v závislosti na délce cesty a kategorii sedadla (klasické, první řada nebo stůl). Nově je možné si rezervovat i u některých spojů sousední sedadlo, aby cestující seděl sám.

FlixBus změnu vysvětluje občasnými nedorozuměními ohledně volného sezení na sedadlech se zeleným označením. Sousední sedadlo je možné v závislosti na aktuální cenové třídě pořídit o 25 % až 50 % levněji.

Při nákupu jízdenky například z Prahy do Liberce a požadavku cestovat na dvojsedadle sám tak zákazník zaplatí cenu za svoji jízdenku a polovinu, či tři čtvrtiny této ceny za garanci prázdného sousedního místa.

Tagy FlixBus
31 komentářů