Finsko zlevnilo veřejnou dopravu, jízdenky jsou na čtyři měsíce bez DPH

Souprava VR ve Finsku. Foto: VRSouprava VR ve Finsku. Foto: VR

Finské dráhy doufají, že daňová úleva přiláká do vlaků více lidí.

Finsko se stalo další zemí, která v době vysoké inflace a růstu cen energií zlevní veřejnou dopravu. Od 1. ledna jsou dopravci zatím na čtyři měsíce osvobozeni od placení daně z přidané hodnoty (DPH) za jízdné. Cestující tak mají o necelou desetinu levnější jízdné.

DPH na jízdenky je ve Finsku ve výši 10 %. Původně vláda počítala s tím, že se úleva bude týkat jen železnice, nakonec se rozšířila na celou veřejnou dopravu. V praxi mohou cestující na nižší sazbě vydělat déle než jen čtyři měsíce. Stačí, když si v době nulové sazby DPH koupí časovou jízdenku na delší dobu nebo si koupí jednotlivou jízdenku na období, když už by měla DPH opět platit.

Finské státní dráhy VR rozhodnutí vlády přivítaly. „Je to dobrý způsob podpory veřejné dopravy v době, kdy lidé pociťují zvýšené náklady,“ řekla předsedkyně představenstva VR Group Elisa Markula. Dopravce ve své zprávě uvedl, že je nyní ta správná chvíle i pro ty, co jezdí jen autem, vyzkoušet vlak. V tiskové zprávě uvádí i příklady, o kolik je cesta vlakem levnější.

Nulová sazba DPH má podle odhadů finského ministerstva financí způsobit výpadek příjmů do státního rozpočtu ve výši 60 milionů eur. Součástí daňových dočasných změn je i nižší sazba na elektřinu pro domácnosti: z 24 % na 10 %. Tato redukce způsobí podstatně větší výpadek ve státní kase: 290 milionů eur.

V Česku šla vláda cestou snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Sazba DPH zůstává nadále u jízdenek stejná: 10 %. K jejímu snížení došlo v roce 2019, kdy klesla z 15 %.

Tagy DPH Finsko podpora veřejné dopravy
40 komentářů