Finské státní dráhy posílí noční vlaky, koupí další vozy

Autovozy pro finské dráhy. Foto: VRAutovozy pro finské dráhy. Foto: VR

Dopravce podle svých slov reaguje na rostoucí poptávku po nočních vlacích.

Renesance nočních vlaků dorazila do další země. Finské státní dráhy vypsaly soutěž na rozšíření své flotily lůžkových vagónů a také vozů na přepravu osobních aut. Poptávají jich celkem 17.

Firma odhaduje cenu zakázky na 35–40 milionů eur, podle viceprezidenta VR Topiho Simoly tak reaguje na rostoucí poptávku cestujících. „Rozšířili jsme naši nabídku spojení do Laponska a nové vozy nám umožní dál expandovat v tomto segmentu,“ uvedl Simola v tiskové zprávě. Firma zvažuje, že by vozy použila i pro spojení do Švédska.

Dopravce poptává celkem devět lůžkových vozů a osm autovozů. „Domácí cestovní ruch výrazně roste,“ vysvětluje nákup Simola. Firma má aktuálně ve flotile 80 ubytovacích vozů dvou typů: novější zeleno-bílé dvoupodlažní vozy, které vyrábí Transtech (nyní Škoda Transtech) a starší klasické vozy z 90. let. Autovozů firma vlastní celkem 33.

Síť nočních vlaků spojuje zejména Helsinki a Turku s městy na severu země, například Rovaniemi, Kemi a Kolari. Firma chce dál zvýšit atraktivitu nočních spojů jako alternativy pro ekologické cestování.

Tagy Finsko noční vlaky VR
28 komentářů