Kvůli snižování emisí zavádí Finnair autobusové linky, nahradí část letů

ATR 72 společnosti Finnair. Foto: Anna Zvereva / Flickr.comATR 72 společnosti Finnair. Foto: Anna Zvereva / Flickr.com

Finnair vidí v kombinaci více druhů dopravy cestu ke snižování emisí.

Letecká společnost Finnair obnoví své dvě nejkratší linky, které spojují Helsinky s dvěma velkými finskými městy, Turku a Tampere. Nově ale rozšíří možnost spojení i na trasu po zemi autobusem.

Dopravce změnu oznámil v tiskové zprávě. Turku i Tampere jsou od hlavního letiště Vantaa v Helsinkách vzdáleny po silnici zhruba 180 kilometrů. Finnair věří, že tímto krokem přispěje ke snížení emisí CO₂.

Obě linky jsou od vypuknutí pandemie mimo provoz. Vrátí se na jaře příštího roku, část spojů ale nahradí autobusy. Spojení z Tampere a Turku slouží hlavně pro lety dál s přestupem v Helsinkách. Do ukončení provozu na trase létaly turbovrtulové stroje ATR. K zavedení autobusů (a tedy i obnově linky) dojde v březnu 2022.

„Kombinace více druhů dopravy je důležitým nástrojem ke snižování uhlíkové stopy,“ uvedl viceprezident Finnairu pro letový provoz Perttu Jolma.

Linky do Turku a Tampere byly nejkratší v síti Finnairu, let trvá kolem 25 minut. Jízdenky na autobus budou pouze součástí letenek s přestupem v Helsinkách, samostatně v prodeji nebudou. Finnair zatím nerozhodl, který autobusový dopravce bude provoz po zemi zajišťovat.

Tagy Finnair náhrada letadel autobusy
15 komentářů