dkv-spojujeme

Exministr dopravy chce po Babišovi omluvu za slova o korupci u zakázek

Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař (vlevo) s tehdejším náměstkem Milanem Ferancem. Foto: Ministerstvo dopravyBývalý ministr dopravy Antonín Prachař (vlevo) s tehdejším náměstkem Milanem Ferancem. Foto: Ministerstvo dopravy

Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař vyzval premiéra Andreje Babiše, aby se veřejně omluvil za slova o korupci u zakázek v

Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař vyzval premiéra Andreje Babiše, aby se veřejně omluvil za slova o korupci u zakázek v dopravním stavitelství. Ta Babiš pronesl na nedělním sjezdu hnutí ANO 2011.

Babiš v neděli uvedl, že před nástupem Dana Ťoka do pozice ministra dopravy byly běžné provize 4 až 7 procent z hodnoty zakázky u soutěží na dopravní stavby. Podle něj to ale nelze nijak dokázat. „Ředitelé stavebních firem si dobře pamatují, kolik se platilo v cashi bokem, Důkazy ale samozřejmě nejsou, byl vybudován skvělý klientelistický systém“ řekl Babiš.

Prachaře se výroky Babiše, který ho za vybral do vlády Bohuslava Sobotky na ministerstvo dopravy, hluboce dotkly. Podle dopisu, který zveřejnil na twitteru, čelí od neděle dotazům veřejnosti, jak to bylo se zakázkami v době jeho působení. „V současné době jsem zastupitelem města Přerova a jakékoliv takové výroky mě poškozují u veřejnosti,“ řekl Prachař, který v dopise premiéra vyzval, aby se veřejně omluvil. Podle svých slov za jeho působení v čele ministerstva naopak přijaly investorské organizace taková opatření, která měla korupci zamezit.

Babišovy výroky jsou pozoruhodné i z jiného pohledu: současný ministr dopravy Dan Ťok přišel na ministerstvo z pozice generálního ředitele Skansky, pro kterou byly v té době investorské organizace ministerstva dopravy jedním z klíčových zákazníků. Jeho slova tak lze vyložit i tak, že se Ťok na takových provizích rovněž podílel.

Babiš na dotazy Zdopravy.cz týkající se jeho výroků dosud neodpověděl.

Prachař byl ministrem dopravy od ledna 2014 do prosince 2014. Oficiálně rezignoval a odešel sám, v podstatě byl ale k odchodu donucen. Z hnutí ANO později vystoupil, pravidelně svého následovníka kritizuje.

Tagy Andrej Babiš Antonín Prachař
10 komentářů