Evropská unie opět rozdá mladým lidem jízdenky na neomezené cestování vlakem

Rychlovlak TGV ve verzi pro nízkonákladovou značku Ouigo. Foto. SNCFRychlovlak TGV ve verzi pro nízkonákladovou značku Ouigo. Foto. SNCF

Přihlásit se do programu bude možné od úterního poledne, ve hře je 60 tisíc jízdenek.

Po roční pauze obnovila Evropská unie program DiscoverEU, který umožní občanům EU ve věku 18–20 let až měsíc neomezeného cestování vlakem po Evropské unii. Zájem v minulosti výrazně převyšoval nabídku. Celkem plánuje Evropská unie rozdat 60 tisíc jízdenek.

Možnost hlásit se do programu vypukne dnes v poledne, uzávěrka je 26. října. Evropská unie zahájila tento program v roce 2018 na podporu poznávání Evropy, loni tuto nabídku kvůli pandemii nevypsala. Účastnit se mohou zájemci narození mezi 1. červencem 2001 a 31. prosincem 2003. Oproti minulým rokům je rozšířena nabídka i pro devatenáctileté a dvacetileté, kteří neměli loni možnost takto cestovat. Ti, kteří uspějí, získají možnost cestovat až 30 dní v období od března příštího roku až do února 2023. Rezervovat si místo budou moci přes speciální mobilní aplikaci.

Evropská unie takto zaplatí 60 tisíc jízdenek, každá země má svoji kvótu podle počtu obyvatel. V Česku se při poslední akci přihlásilo o jízdenky 3697 mladých lidí, 1030 jich uspělo.

Smyslem programu je podle Evropské unie ukázat mladým lidem Evropu i podpořit jejich samostatnost, současně jim ukázat možnosti cestování vlakem. V posledním ročníku dvě třetiny uživatelů jízdenky uvedly, že jely poprvé vlakem do zahraničí.

Výběr zájemců probíhá ve dvou kolech. Nejprve musí projít „evropským kvízem“, který zkoumá znalosti uchazečů o EU, další otázky pak čekají úspěšné uchazeče v druhém kole.

Tagy DiscoverEU Evropská unie
55 komentářů