dkv-spojujeme

EU rozdá 15 tisíc jízdenek osmnáctiletým, na Čechy připadnou dvě stovky

Starší vysokorychlostní jednotka španělských železnic na stanici Barcelona na nádraží Estació de França. Foto: Jan SůraStarší vysokorychlostní jednotka španělských železnic na stanici Barcelona na nádraží Estació de França. Foto: Jan Sůra

Evropská unie pokročila s plánem na rozdání 15 tisíc vlakových jízdenek mladým osmnáctiletým lidem. Ti budou mít šanci jezdit až

Evropská unie pokročila s plánem na rozdání 15 tisíc vlakových jízdenek mladým osmnáctiletým lidem. Ti budou mít šanci jezdit až měsíc po čtyřech evropských zemích zdarma. Plán nazvala DiscoverEU.

EU spustila webové stránky, kde se bude možné od 12. června hlásit o jízdenky a kde se rovněž objevila detailnější pravidla celé akce.

Evropská unie zavede na přidělování jízdenek kvóty podle podílu počtu obyvatel jednotlivých zemí na celkovém počtu lidí v EU. V Česku žije 1,425 % obyvatel EU, na místní osmnáctileté by tak mělo připadnout 213 jízdenek. Kvóty se ale mohou mírně lišit, přesné počty ještě EU nezveřejnila.

Příjem přihlášek spustí EU 12. června ve 12 hodin. Podmínkou pro účast je dosažení věku 18 let k 1. červenci, současně žadatel nesmí být starší v té době 19 let. Při žádosti musí odpovědět na šest otázek a jednu dodatečnou, to má pomoci vybrat Evropské komisi v případě převisu poptávky jen ty, co projeví největší znalosti. Vybraní osmnáctiletí mohou navštívit během měsíce až čtyři členské země EU (tranzit do těchto zemí se nezapočítává do počtu navštívených zemí).

Evropská unie chce projektem, na který má zatím vyčleněno zhruba 300 milionů korun, umožnit mladým lidem poznávat více Evropu. Mezi některými europoslanci koluje i myšlenka dávat podobnou možnost všem osmnáctiletým v EU. Účastníci programu nebudou mít žádné povinnosti, EU jim pouze navrhuje, aby sdíleli své zážitky z cest na sociálních sítích.

Tagy DiscoverEU jízdenky zdarma po EU pro osmnáctileté
8 komentářů