Evropská komise rozdá 20 tisíc jízdenek na vlak mladým lidem

Rychlovlak Avelia Euroduplex. Pramen: AlstomRychlovlak Avelia Euroduplex. Pramen: Alstom

Evropská komise (EK) rozdá v rámci programu DiscoverEU dalším 20 000 mladým lidem bezplatné jízdenky na poznávací cesty po Evropě.

Evropská komise (EK) rozdá v rámci programu DiscoverEU dalším 20 000 mladým lidem bezplatné jízdenky na poznávací cesty po Evropě. O proplacení cestovních nákladů se mohou přihlásit všichni občané zemí EU, kteří letos oslavili nebo oslaví 18. narozeniny. O tom, kdo z nich nakonec jízdenky zdarma získá, rozhodne po vyplnění kvízu hodnoticí komise.

Od loňska se o bezplatné jízdné v několika kolech přihlásilo celkem 275 000 čerstvě plnoletých lidí, 50.000 jich nakonec jízdenky získalo. Při rozhodování o úspěšnosti žadatelů bere komise v potaz i kvóty stanovené podle počtu obyvatel pro jednotlivé členské státy, v Česku je přitom poměr mezi přihlášenými a úspěšnými žadateli jeden z nejpříznivějších. Od loňska se o jízdenky přihlásilo 3697 mladých lidí, 1030 jich uspělo.

O jízdenky se lze přihlásit do 28. listopadu prostřednictvím Evropského portálu pro mládež. Úspěšným žadatelům pak EK proplatí cestovné během letního putování, které může trvat minimálně jeden a maximálně 30 dní a musí se uskutečnit mezi 1. dubnem a 31. říjnem příštího roku. Preferovaným způsobem dopravy je železnice, komise však ve zdůvodněných případech bude proplácet i cesty autobusem, trajektem nebo i letadlem, pokud mezi zvolenými destinacemi nebude cesta vlakem možná.

„Už půldruhého roku nabízí DiscoverEU mladým lidem nové příležitosti k objevování našeho kontinentu. Velmi mě těší, že přijali tuto iniciativu s nadšením a že vytvořili skutečnou cestovatelskou komunitu,“ uvedl eurokomisař pro mládež, vzdělání, kulturu a sport Tibor Navracsics.

Komise zahájila iniciativu DiscoverEU v červnu 2018 s rozpočtem 12 milionů eur (téměř 306 milionů Kč). Rozpočet na letošní rok činí 16 milionů eur, předpokládaný rozpočet na rok příští pak dosahuje 25 milionů eur.

ČTK

Tagy DiscoverEU Evropská komise
56 komentářů