Evropská komise schválila státní pomoc TAP a Finnair, portugalská vláda uvolní přes 30 miliard korun

A330neo v barvách TAP Air Portugal po startu v Toulouse. Foto: AirbusA330neo v barvách TAP Air Portugal po startu v Toulouse. Foto: Airbus

Další dvě evropské aerolinky přežijí díky státní pomoci. Evropská komise tento týden schválila záchranné balíčky finské a portugalské vlády společnostem

Další dvě evropské aerolinky přežijí díky státní pomoci. Evropská komise tento týden schválila záchranné balíčky finské a portugalské vlády společnostem Finnair a TAP Air Portugal.

Vyplývá to z oznámení na stránkách Evropské komise. Výrazně větší suma přitom míří portugalskému dopravci. Záchranný balíček má hodnotu 1,2 miliardy eur (32 miliard korun).

TAP čelil finančním problémům už před samotnou pandemií. Firma expandovala a výrazně obnovila svůj letový park, to ale přineslo velké zadlužení a další náklady. Ve flotile má dopravce celkem 105 letadel. Záchranný balíček zatím počítá s překlenovacím úvěrem ve výši 1,2 miliardy eur, do půl roku má firma předložit restrukturalizační plán. Na delší dobu nemůže být v případě TAP podle Evropské komise pomoc poskytnuta, protože firma byla v potížích už před vypuknutím současné krize. TAP je polostátní, v roce 2015 koupil 45 % akcií firmy americký podnikatel v letectví David Neeleman.

Velikost pomoci TAP Air Portugal kontrastuje se záchranným balíčkem Finnair. Finský národní dopravce je sice menší (71 letadel), dostane ale podstatně méně: 286 milionů eur (7,67 miliardy korun). Stát firmě pomůže navýšením kapitálu. Finnair plánuje navýšení základního kapitálu o 500 milionů eur, částka 286 milionů eur odpovídá podílu státu. Na navýšení se mají podílet i další akcionáři. Už dříve povolila Evropská komise Finnairu státní garanci za úvěr v hodnotě 600 milionů eur.

 

Tagy Finnair TAP Air Portugal
50 komentářů