Emirates začaly vyřazovat z flotily první A380, mají přitom objednané další

Emirates A380 v Dubaji. Foto: EmiratesEmirates A380 v Dubaji. Foto: Emirates

Největší provozovatel letadel A380 na světě začal s vyřazováním prvních kusů těchto největších osobních letadel. Emirates je budou využívat zatím

Největší provozovatel letadel A380 na světě začal s vyřazováním prvních kusů těchto největších osobních letadel. Emirates je budou využívat zatím na náhradní díly.

O postupném vyřazování A380 informoval server Flightglobal.com. Šéf Emirates Tim Clark tento týden vybraným novinářům řekl, že s A380 počítá ve flotile ještě zhruba deset až patnáct let. Na stejném setkání vyjádřil Clark značnou nespokojenost s přístupem Airbusu i Boeingu k novým letadlům a současně varoval, že firmu čekají v příštích letech složitější časy.

Plán postupného vyřazování A380 z flotily už běží, zatím se týká jen jednotek kusů. Emirates aktuálně mají ve flotile 112 letadel A380. Podle Clarka má aerolinka už přesný harmonogram, jak budou letadla odstavena z provozu. Dvě letadla už jsou definitivně mimo provoz.

Emirates převzaly první A380 v roce 2008, staly se bezkonkurenčně jejich největším provozovatelem. Nadšení aerolinek (nejen Emirates) z těchto strojů ale poměrně rychle vyprchalo zejména s příchodem nových, úspornějších dálkových letadel s menší kapacitou. Airbus přestane vyrábět A380 příští rok poté, co Emirates výrazně svoji původní objednávku seškrtaly.

Dvě odstavená letadla jsou na letišti Dubai World Central (DWC). Podle Clarka by se už nevyplatilo investovat do výměny podvozků, která by měla kvůli počtu nalétaných cyklů přijít. Emirates je použijí na náhradní díly. Část vrátí leasingovým společnostem.

Trh s použitými A380 prakticky neexistuje. Když vyřadily první A380 Singapore Airlines, jediné letadlo si po nich koupily charterové aerolinky Hi Fly, ostatní skončily na rozebrání na náhradní díly.

Podle Clarka bude počet A380 ve flotile Emirates postupně klesat, během příští dekády na zhruba 90 – 100 kusů. „A380 zůstanou hlavní součástí naší flotily dalších patnáct let,“ dodal Clark.

S redukcí objednávky na nové stroje firma ustoupila od plánů instalovat do letadel novou první třídu, naopak ale příští rok představí novou třídu Premium Economy. Ta dosud u Emirates není.

Tagy A380 Airbus A380 emirates Top
30 komentářů