Druhá aerolinka vrátila 737 MAX do provozu. Aeromexico počítá s brzkým návratem všech strojů

Boeing 737 MAX 8 v barvách Aeromexico. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 v barvách Aeromexico. Foto: Boeing

Do konce roku vzlétnou s dlouho uzemněnými letadly American Airlines.

Letecká společnost Aeromexico je druhým dopravcem na světě, který po více než dvaceti měsících obnovil provoz na pravidelných linkách s letadlem Boeing 737 MAX 8.

Stalo se tak jen krátce poté, co mexické úřady povolily provoz tohoto typu. Největší mexický dopravce nasadil letadlo na vnitrostátní spojení z Mexico City do Cancúnu. Necelé dvě hodiny trvající let proběhl bez problémů.

Dopravce v tiskové zprávě uvedl, že během příštích dnů chce do provozu nasadit všech šest uzemněných letadel. V USA mají aerolinky připraveny další tři stroje k odběru.

Kapitán Pablo Aram Aznavurian Roure, viceprezident letového provozu Aeroméxico, uvedl, že letadlo je naprosto bezpečné. „Jsem pyšný, že jsem se zúčastnil návratu nejmodernějšího a nejúspornějšího letadla na světě,“ uvedl.

Aeromexico začne s nasazováním letadel na vnitrostátní trasy z Mexico City do Guadalajary, Monterrey a Tijuany.

Už minulý týden se strojem začaly létat brazilské aerolinky GOL, ty mají v provozu už šest letadel tohoto typu. Na konci prosince obnoví lety s 737 MAX American Airlines.

Boeingy 737 MAX mají zatím povolení k provozu v USA, Brazílii a Mexiku, příští týden mají získat letovou způsobilost v Kanadě. Boeing podle agentury Reuters najal 160 pilotů, kteří mají aerolinkám usnadnit zprovozňování letadel. Pracovat u nich budou jako instruktoři a pozorovatelé v kokpitu.

Tagy Aeromexico Boeing 737 MAX
18 komentářů