V Brazílii poprvé od uzemnění letěl 737 MAX, Boeing obnovil dodávky

Boeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: BoeingBoeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: Boeing

Boeing přišel v listopadu o další objednávky.

Na první pohled to byl běžný vnitrostátní spoj, kterých se za den uskuteční v Brazílii stovky. Přesto dnešní 76 minut trvající let číslo G34104 ze Sao Paula do Porto Alegre vstoupí do historii.

Dvacet měsíců po uzemnění letadel 737 MAX šlo o první let s cestujícími v tomto typu letadla. Uskutečnila ho společnost GOL Linhas Aéreas. Průběh letu je zaznamenán na Flightradar24.com. Brazilský dopravce chce do pravidelného provozu vrátit všech svých sedm strojů 737 MAX 8. Zatím bude létat na vnitrostátních linkách.

Aerolinky už před startem uvedly, že stroji po opětovné certifikaci plně důvěřují. „Za posledních 20 měsíců jsme sledovali nejdůkladnější prověrku bezpečnosti letadla, jakou svět zažil. Proto má letoun nyní naši maximální důvěru,“ řekl Celso Ferrer, viceprezident GOL pro provoz.

K návratu dochází poté, co provoz schválil nejen americký úřad civilního letectví FAA, ale také brazilský ANAC. Firma už provedla proškolení 140 pilotů, kteří s tímto typem budou létat. K výcviku došlo na simulátoru v USA. Společnost současně provedla sérii zkušebních letů nad rámec požadavků leteckých úřadů.

Boeing nechystá přejmenování letadel

Boeing včera po dlouhé pauze obnovil dodávky vyrobených letadel 737 MAX. Prvním zákazníkem byly United Airlines, které včera převzaly letoun 737 MAX 9. „Není pro nás důležitější téma než bezpečnost cestujících. S obnovou dodávek nových letadel jsme současně zahájili kontrolu již dříve dodaných strojů a povinné proškolení pilotů. Teprve poté je zařadíme do provozu,“ uvedly aerolinky v prohlášení.

Výrobce letadel včera současně vyvrátil spekulace, že by letouny přejmenoval. Firma dál počítá s tím, že letadlo bude mít ve svém názvu MAX. Minulý týden získal Boeing po dlouhé době velký kontrakt na 75 letadel 737 MAX od Ryanairu, dál ale ztrácí jiné zakázky. V pravidelném souhrnu o stavu objednávek uvedl, že v listopadu zákazníci zrušili objednávky na dalších 88 letadel 737 MAX. Například Virgin Australia zrušily nákup 48 strojů, místo toho podepsaly novou smlouvu na dodávku 25 letounů.

Tagy 737 max boeing Gol GOL Linhas Aéreas Inteligentes Top united airlines
Žádné komentáře