Drážní Chaps nečekaně vyměnil šéfa. Syn exmajitele skončil, nahradil ho bývalý voják

České dráhy získaly akvizicí společnosti Chaps kontrolu nad rezervačním portálem AMSBUSČeské dráhy získaly akvizicí společnosti Chaps kontrolu nad rezervačním portálem AMSBUS

Půl roku poté, co stát přes České dráhy a její dceřinou firmu ČD-Informační systémy ovládl společnost Chaps, došlo k nečekané

Půl roku poté, co stát přes České dráhy a její dceřinou firmu ČD-Informační systémy ovládl společnost Chaps, došlo k nečekané personální výměně. Firmu musel opustit dlouholetý výkonný ředitel a syn původního majitele Petera Chlebničana Tomáš Chlebničan. Místo něj nastoupil Vlastimil Coufal.

Personální výměnu potvrdili původní i nový výkonný ředitel. „Personální změny jsou interní záležitostí této společnosti. Nicméně již při koupi Chapsu bylo s panem Tomášem Chlebničanem dohodnuto, že pomůže při předávání společnosti a následně odejde z jejího vedení. ČD-IS však uvítá další spolupráci s ním jakožto s odborníkem na IT,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Podle Chlebničana byl ale jeho odchod nečekaný. „Byli jsme domluveni, že postupně předám vedení do konce roku, ne takto brzy,“ řekl Chlebničan. To dokládá řadou schůzek, které měl ještě naplánované jako šéf Chapsu a pak je musel nečekaně rušit.

Coufal podle obchodního rejstříku i svého facebookového profilu působil jako společník a jednatel ve firmě Czechoslovak Technologies. Ta dosud nemá své vlastní webové stránky, jsou ve výstavbě. Podle profilu na LinkedIn měl od roku 2005 působit až dosud ve společnost Honeywell Aerospace Central Europe, před tím v ČD-Telematice. Mezi svými absolventy ho uvádí Fakulta vojenských technologií Univerzity obrany. “Kromě samotného odborného vzdělání mne Vojenská akademie připravila na praktický život, kdy jsem díky vyšší míře sebekázně, disciplíny a vytrvalosti byl schopen zvládnout náhlou změnu oboru a dosáhnout velmi rychlého funkčního postupu. V praxi jsem si ověřil, že díky náročnému výcviku mohu dlouhodobě podávat nadprůměrný fyzický i psychický výkon a řídit úsek mající cca 1000 zaměstnanců i navzdory relativně mladému věku,“ píše o sobě Coufal na stránkách univerzity.

Jak se dostal k práci pro Chaps, když dosud se zabýval hlavně letectvím? “Byl jsem osloven jednateli společnosti,“ řekl Coufal. Coufalův životopis se protíná s profesní dráhou jednatele Chapse Tomáše Vacka, který dříve působil v ČD-Telematika. Coufal podle svých slov ve firmě Czechoslovak Technologies působit nebude, firma vstoupí do likvidace.  Ve firmě měl podle svých slov na starosti zahraniční obchod. „Během války proti Islámskému státu jsem působil na straně kurdských Pešmergů, které podporovala koalice vedená USA. Měl jsem na starosti výcvik Kurdů a provoz jejich bojové techniky,“ dodal Coufal.  Zdůraznil, že je politicky neutrální a není členem žádné strany.

Jednatelé Chapsu a členové vedení ČD-IS Tomáš Vacek a Miloslav Kopecký do uzávěrky neodpověděli, proč si vybrali do čela firmy právě Coufala. Na dotaz, proč s tak bohatými zkušenostmi z jiných větších firem a armády jde do relativně malé firmy a do jiného oboru, odpověděl, že už chce mít klid.

ČD-IS koupil Chaps loni na podzim za 400 milionů korun. Jedním z hlavních důvodů byla skutečnost, že firma dodávala většinu systémů pro prodej jízdenek.

Tagy čd - informační systémy Chaps
Žádné komentáře