České dráhy potichu koupily firmu na LED tabule do vlaků. Dříve patřila firmě, ve které působil šéf ČD

Informační panel pro cestující z produkce Tramex Rail. Foto: Tramex RailInformační panel pro cestující z produkce Tramex Rail. Foto: Tramex Rail

Dceřiná firma Českých drah ČD – Informační Systémy (ČD-IS) koupila loni v závěru roku od insolvenčního správce UniControls společnost UniControls-Tramex,

Dceřiná firma Českých drah ČD – Informační Systémy (ČD-IS) koupila loni v závěru roku od insolvenčního správce UniControls společnost UniControls-Tramex, která se zabývá například výrobou informačních systémů pro cestující nebo elektronických rychloměrů. Za společnost s obratem 42 milionů korun v roce 2019 zaplatila 15 milionů korun.

Transakce vyplývá z výroční zprávy Českých drah, firma ji nijak aktivně nekomunikovala. K ovládnutí sta procent ve firmě došlo 18. prosince. Podle zprávy chtěly ČD-IS transakcí posílit pozice na trhu dopravní telemetrie. „Nákup je součástí dlouhodobé strategie Skupiny ČD zajišťovat si klíčové služby prostřednictvím vlastních společností,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

ČD firmu přejmenovaly na Tramex Rail. Společnost je dodavatelem komponent pro systémy železničních kolejových vozidel a jejich náhradních dílů. „Konkrétně se jedná o subdodávky informačních systémů pro cestující (vlakový rozhlas, informační LED tabule atd.), elektronické rychloměry pro vybavení trakčních vozidel a další HW produkty. Tyto komponenty jsou součástí vybavení železničních kolejových vozidel také u ČD,“ řekl Joklík. Firma si podle něj chtěla nákupem zajistit dodávky těchto dílů i do budoucna.

České dráhy o transakci dosud nijak veřejně neinformovaly. „O nákupu jednala ČD-IS s insolvenčním správcem delší dobu a vzhledem k tomu, že šlo o obchodní jednání s cílem dosáhnout nejvýhodnější ceny akvizice, byly informace standardně sdíleny na úrovni orgánů společností ČD a ČD-IS,“ dodal Joklík.

UniControls-Tramex patřil stoprocentně společnosti UniControls, která skončila v insolvenci. Na postu technického ředitele v této společnosti v minulosti působil Václav Nebeský, který se loni na podzim stal předsedou představenstva Českých drah. „O střet zájmů rozhodně nejde. ČD-IS společnost Tramex odkoupila v době, kdy společnost UniControls byla již několik měsíců v insolvenci, a tedy plně ovládaná soudem ustanoveným insolvenčním správcem,“ dodal Joklík.

Tagy čd - informační systémy České dráhy Top Tramex Rail UniControls
32 komentářů