Dráhy nasadily do provozu první Stadlery GTW, jezdí z Olomouce do Drahanovic

Křižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin KašparKřižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin Kašpar

Místo Regionov vozí od dnešního dne cestující v osobních vlacích z Olomouce do Drahanovic pouze jednotky Stadler GTW. Jde o

Místo Regionov vozí od dnešního dne cestující v osobních vlacích z Olomouce do Drahanovic pouze jednotky Stadler GTW. Jde o vozy, které před rokem nakoupily České dráhy od Deutsche Bahn.

„Od dnešního odpoledne obsluhují trať Olomouc – Drahanovice výhradně jednotky Stadler GTW. Počínaje zítřkem už budou jednotky Stadler na této trati nasazeny celodenně,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Jednotky modernizovaly České dráhy vlastními silami, v opravě jsou další dvě. „Rozhodli jsme se zprovoznit celkem čtyři jednotky Stadler sami, než vybereme opravce, který kompletně zmodernizuje všechny,“ řekl minulý týden při prezentaci vlaků Michal Kraus, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz. České dráhy za rok od nákupu firmu na opravu jednotek nevybraly, jednu soutěž musely zrušit, protože se nikdo nepřihlásil.

Jednotky dříve jezdily pro Deutsche Bahn na tratích kolem Berlína. České dráhy zaplatily za vlaky 190 milionů korun bez DPH. Modernizace měla vyjít na 300 milionů korun.

Vozidla budou nasazena na pravidelných spojích výhradně na území Olomouckého kraje. Po trati do Drahanovic se objeví na severu kraje. Na Jesenicku budou jezdit například na tratích ze Šumperka do Hanušovic a Jeseníku nebo z Olomouce do Moravského Berouna.

Každá jednotka nabídne přes 100 míst k sezení, ve stávajícím provedení je již instalován audiovizuální informační systém (prozatím bez diakritiky) nebo GPS navigace pro sledování pohybu vlaku v systému IDSOK. Další dvě jednotky České dráhy plánují zprovoznit v průběhu tohoto roku.

Všech dvanáct zakoupených jednotek má projít kompletní modernizací externí firmou. Na rozdíl od první soutěže se do druhého pokusu zájemci přihlásili. Kompletní modernizace bude zahrnovat i vybavení souprav LCD monitory, přibude Wi-Fi připojení, elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky a nové bude také čalounění sedadel.

Jednotka 646 Stadler GTW. Foto: Martin KašparKřižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin KašparKřižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin KašparJednotka 646 Stadler GTW. Foto: Martin KašparMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. před modernizací Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhy
Tagy 646 České dráhy Stadler GTW Top
91 komentářů