Dopravci přechází na provoz jako o prázdninách. V Praze zredukují o polovinu autobusy na letiště

Autobus DPP na Letišti Václava Havla. Foto: Jan SůraAutobus DPP na Letišti Václava Havla. Foto: Jan Sůra

Veřejná doprava v některých městech a krajích přejde v příštích dnech na režim, na který jsou zvyklí cestující z jarních

Veřejná doprava v některých městech a krajích přejde v příštích dnech na režim, na který jsou zvyklí cestující z jarních prázdnin. V praxi to znamená omezení části spojů zejména pro dopravu žáků a studentů. Největší redukce postihne autobusy spojení na Letiště Václava Havla. Přes den ubude polovina spojů.

Omezení oznamují dopravci a objednatelé na svých stránkách. V Praze budou dál beze změny a omezení jezdit všechny tramvaje a metro, omezení nastane u autobusů. Škrty se týkají provozu linek 107, 143 a 147, úplně se ruší provoz školních linek 251–275.

Největší škrty nastanou v případě linky 119 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. V čase od 6 do 20 hodin dojde k omezení o 50 %; místo návaznosti na každé metro budou autobusy navazovat na každé druhé.

Celý Středočeský kraj přechází od soboty 14. března do odvolání na prázdninový jízdní řád. Podobný vývoj bude v Jihomoravském kraji: od čtvrtka nevyjedou školní linky a spoje. „S platností od čtvrtka do odvolání bude provoz na všech regionálních linkách IDS JMK veden podle jízdních řádů, které platily o jarních prázdninách. Omezení se tak týká prakticky pouze posilových školních spojů,“ uvedl organizátor dopravy Kordis v e-mailu, který posílá svým zákazníkům. V Pardubicích nastane stejná změna, dopravní podnik navíc řidičům zakáže prodej jízdenek, aby se nemuseli dotýkat hotových peněz. V Plzeňském kraji dochází k dočasnému zrušení některých čistě žákovských linek.

Podle prázdninového jízdního řádu začaly ve středu jezdit i autobusy v Českých Budějovicích. „S ohledem na aktuální situaci bude od středy 11. 3. 2020 zajištěn provoz MHD podle prázdninových jízdních řádů. Toto opatření umožní efektivněji zajistit čištění a hygienu jednotlivých vozů MHD a zároveň je v souladu s očekávanou sníženou poptávkou po přepravě z důvodu uzavření škol a zákazu hromadných akcí nad 100 osob,“ uvedl tamější dopravní podnik v tiskové zprávě.

Pro cestující je nejlepší sledovat stránky krajů a veřejných objednatelů, postupně by měly být změny zapracovány i do vyhledávačů spojení.

 

Tagy koronavir linka 119 omezení dopravy kvůli koronaviru
19 komentářů