Doprava v Ústeckém kraji se dál hroutí. TD Bus vypověděl smlouvy na tři oblasti

Autobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.czAutobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.cz

Ústecký kraj se nemůže vymanit z autobusové krize, za kterou stojí vleklé spory hejtmanství se společností TD Bus o peníze.

Ústecký kraj se nemůže vymanit z autobusové krize, za kterou stojí vleklé spory hejtmanství se společností TD Bus o peníze. Nejnovější rána přišla dnes v podobě výpovědi smlouvy ze strany TD Busu pro oblasti Podbořanska, Vejprtska a západního Lounska. Firma naposledy tyto oblasti obslouží v neděli 6. ledna.

„Ústecký kraj se dlouhodobě vyhýbá splnění povinností vyplývajících i z nařízení Evropské komise, a to kompenzování oprávněných nákladů poskytovateli veřejných služeb,“ napsal dopravce v tiskovém prohlášení. Argumentuje především vládním nařízením, podle kterého se v lednu 2017 zvýšily mzdy řidičů. To jsou podle firmy náklady, které nemohla v době podání nabídky v roce 2014 předvídat. Dopravce vyčíslil pohledávku za krajem na 5,2 milionu korun.

„Ústecký kraj odmítá oprávněnost a důvodnost tohoto postupu a považuje odstoupení za protiprávní a neplatné,“ reagoval kraj ústy mluvčí Magdaleny Fraňkové. O svém dalším postupu chce vedení kraje informovat v pátek dopoledne na tiskové konferenci.

Autobusová krize v Ústeckém kraji se vleče už řadu měsíců. Velký výpadek spojů hrozil už v září, kdy se nakonec linek na Ústecku a Děčínsku ujala krajská organizace Dopravní společnost Ústeckého kraje. Ta převzala od ledna po TD Busu i Litoměřicko, nestíhá ale zdaleka pokrýt všechny spoje. Chybějí jí řidiči i autobusy. Od začátku roku DSÚK jezdí i na Lovosicku a východním Lounsku.

Tagy smlouva TD Bus Ústecký kraj výpověď
34 komentářů