Ministerstvo dopravy podepsalo s Českými drahami smlouvu na další léta

Lokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhyLokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhy

Ministr dopravy Vladimír Kremlík dnes podepsal novou desetiletou smlouvu o veřejných službách s Českými drahami. Ministerstvo to oznámilo v tiskové

Ministr dopravy Vladimír Kremlík dnes podepsal novou desetiletou smlouvu o veřejných službách s Českými drahami. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Finanční objem zveřejněn nebyl, smlouva zatím není v registru.

Nová smlouva zajišťuje provoz na šesti expresních a 13 rychlíkových linkách. Podle úřadu bude rozsah objednávky oproti stávajícímu stavu o 7,6 procenta větší. Jako novinku ministerstvo zmiňuje například přímé spojení Praha – Třeboň – České Velenice.

„Na základě nové smlouvy po Českých drahách vyžadujeme vyšší kvalitu dopravních služeb. Smlouva stanoví konkrétní termíny, do kdy musí být vlaky dovybaveny informačními systémy, zásuvkami i wifi připojením a zavazuje dopravce pořizovat nové vlakové soupravy a modernizovat ty stávající,“ uvedl Kremlík. Smlouva také vymezuje požadavky na zajištění služeb ve stanicích a základní pravidla spolupráce při využívání systému jednotného tarifu.

„Ze strany státu tak bude spolufinancovaný provoz dálkových vlaků, který by v potřebném rozsahu a kvalitě dopravci na komerčním základě nezajistili. Oproti předchozí smlouvě jsou všechny finanční i provozní modely rozděleny podle jednotlivých linek; bude tedy zřejmé, s jakou finanční kompenzací ze státního rozpočtu jsou jednotlivé linky provozovány,“ doplnilo ministerstvo ve zprávě.

Doba platnosti smlouvy je u jednotlivých linek odlišná. Některé provozní soubory ji mají nastavenu do roku 2029. U dalších linek bude plnění ukončeno dříve a dopravce se bude vybírat v soutěži.

 

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy smlouva Top
87 komentářů