Doprava v Praze klesla kvůli boji s koronavirem o pět procent, nejvíce na Evropské

Magistrála. Foto: Jiří Matějíček / Wikimedia CommonsMagistrála. Foto: Jiří Matějíček / Wikimedia Commons

Doprava v hlavním městě klesla po opatřeních kvůli novému typu koronaviru zhruba o pět procent. Nejvyšší pokles byl zaznamenán v

Doprava v hlavním městě klesla po opatřeních kvůli novému typu koronaviru zhruba o pět procent. Nejvyšší pokles byl zaznamenán v Evropské ulici v Praze 6, po které projelo denně o více než čtyři tisícovky aut méně. Automobilů ubylo víc v centru města než na okraji. Sdělila to mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Vedle automobilové dopravy klesla vytíženost také v MHD, kde ubylo cestujících až o 80 procent. Jedním z dopravních opatření v metropoli bylo zrušení parkovacích zón.

„Nejvýraznější pokles zaznamenáváme zejména na hlavních tazích, jako jsou Evropská, Plzeňská a nebo Rozvadovská spojka,“ uvedla Lišková.

V Evropské ulici klesl počet automobilů, které tudy denně projedou, o 4203 na nynějších 29.001. Až třináctiprocentní pokles v Evropské způsobilo omezení mezinárodních letů na Letišti Václava Havla.

Zhruba o deset procent méně vozů než obvykle projede po Plzeňské ulici ze Smíchova na Zličín, a to zhruba 23.500. Více než dvě tisícovky aut oproti běžnému stavu ubyly také na Jižní spojce v úseku mezi Průběžnou a Průmyslovou a v ulici Na Strži v Praze 4.

Pouze o jedno procento klesl provoz v Průmyslové ulici. Zaznamenaný pokles je 314 aut, denně jich tudy projede 51.356. „Je silně vytížená jako jedna ze spojnic severní a jižní části Prahy, ale také jako spojnice dálnice D1 a D8,“ píše se v dokumentu TSK.

V centru Prahy ubylo 5,6 procenta aut oproti běžnému provozu. Ve vnějším pásmu zaznamenali silničáři úbytek 4,9 procenta. Změnila se také doba, kdy lidé nejčastěji vyjíždějí. Ranní dopravní špička se posunula z běžných 7:00 až 10:00 na 9:00 až 12:00 a odpolední začíná až v 16:00 namísto běžných 15:00 a končí o dvě hodiny později až ve 20:00.

Velký úbytek cestujících zaznamenala pražská MHD. Zatímco v pondělí 2. března využilo metro přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března to bylo 310.000 lidí. Obrat cestujících, tedy součet vstupů a výstupů z metra, byl 2. března 2,2 milionu oproti 620.000 ve středu. Obdobně se podle dopravního podniku (DPP) vyvíjejí i přepravní údaje z autobusů a tramvají.

ČTK

Tagy koronavir provoz v Praze Top
18 komentářů