Dolnolučanský tunel opraví Subterra, vlaky nepojedou téměř půl roku

Dolnolučanský tunel. Foto: Správa železnicDolnolučanský tunel. Foto: Správa železnic

Během rekonstrukce dojde k prodloužení tunelu o 19 metrů.

Společnost Subterra získala zakázku na opravu Dolnolučanského tunelu na trati z Liberce do Tanvaldu. Správa železnic zaplatí za opravu 71,6 milionu korun bez DPH. Oprava tunelu na trati, která nedávno prošla rozsáhlou modernizací, zastaví provoz vlaků na téměř půl roku.

Uzavření zakázky vyplývá z dokumentu v registru smluv. Další data o soutěži nejsou zatím na profilu zadavatele dostupná. Vysoutěžená cena je těsně pod stanovenou maximální cenou.

Subterra v soutěži nabídla nepatrné zkrácení výluky: namísto 178 dnů bude trvat výluka 165 dnů, tedy přes 5 měsíců. Výluka začne 15. dubna, skončí 7. října. Probíhat má v souběhu s opravou ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova.

Dolnolučanský tunel je v provozu od roku.1894 jako součást železničního spojení Liberec – Tanvald – Harrachov. Propojoval Rakousko – Uhersko s Pruskem.

K zahájení stavby dojde 10 let poté, co trať prošla kompletní modernizací. Při ní ale nezbyl čas na kompletní opravu 82 metrů dlouhého tunelu.

Podle technické zprávy není tunel v dobrém stavu, dojde k jeho kompletní rekonstrukci. Tunel je silně zavodněný, což se projevuje degradací ostění a tvorbou rampouchů a ledopádů v zimním období. V rámci rekonstrukce dojde ke kompletnímu odstranění stávající obezdívky, rozšíření výrubu a výstavbě nového dvouplášťového ostění. Dojde k prodloužení tunelu na 100 metrů. Má se tím snížit riziko pádu  skalních úlomků do kolejiště.

Správa železnic tunel opravovala už v roce 2015 při celkové rozsáhlé rekonstrukci tratě z Liberce do Tanvaldu. Při této akci byla obnovena střední tunelová stoka. Celý tunel se tehdy neopravil z důvodu „časové a investiční náročnosti“.

Umístění Dolnolučanského tunelu. Mapa: Správa železnic
Tagy Dolnolučanský tunel Správa železnic Subterra trať 036 Liberec - Tanvald
42 komentářů