dkv-spojujeme

Dočasná náhrada za MAXe. Pro ČSA začal létat bulharský dopravce Fly2Sky

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Na linkách Českých aerolinií se dnes začal objevovat přes dvacet let starý Airbus A320 bulharské letecké společnosti Fly2Sky. ČSA si

Na linkách Českých aerolinií se dnes začal objevovat přes dvacet let starý Airbus A320 bulharské letecké společnosti Fly2Sky. ČSA si ho musely pronajmout kvůli sedmi chybějícím letadlům Boeing 737 MAX 8 ve flotile mateřských Smartwings.  Boeingy 737 MAX nesmí létat od úterý, ČSA je také na svých linkách využívaly.

Na pronájem letadla upozornily jako první facebookové stránky Centaureax. Letadlo přiletělo do Prahy včera večer z Verony, dnes už stihlo lety do Kodaně, Římu a Milána.

https://www.facebook.com/centaureax/photos/a.1680552405552702/2287366928204577/

Letadlo registrace LZ-MDO bylo vyrobené v srpnu 1998, létalo například u aerolinek Iberworld, Spring Airlines nebo Senegal Airlines. Aerolinky Fly2Sky se nedávno přejmenovaly, původně se jmenovaly Via Airways. Aktuálně létá v polepu pro dánskou společnost Alpeflyet.

Podle serveru iDnes.cz jde o pronájem letadla včetně posádky. „Maximum pravidelných letů se pokusíme pokrýt letadly z flotily koncernu Smartwings. Nicméně pokud to bude provozně nezbytně nutné, budeme si v zájmu zajištění pravidelnosti provozu na ad hoc bázi půjčovat letadla na principu ACMI-in,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

ČSA volná letadla nemají, své zbývající airbusy ve flotile pronajaly dlouhodobě do Německa pro Eurowings, podle údajů v letovém řádu by se měly objevit i na linkách Brussels Airlines. Už loni v létě musely ČSA využívaly kvůli nedostatku vlastní kapacity naposledy letadlo od jiného dopravce loni v létě: šlo o Boeing 737-400 od Go2Sky.

Sedm MAXů společnosti Smartwings je uzemněno od úterý, kdy jejich provoz zakázala evropská agentura pro bezpečnost letového provozu EASA. Podle mluvčí Smartwings Vlaďky Dufkové firma musela optimalizovat své letové řády, nemusí ale rušit lety. Jediným omezením bude nejspíše provoz linky z Tel Avivu na Kanárské ostrovy.

Tagy České aerolinie Fly2Sky smartwings uzemnění letadel 737 MAX
20 komentářů