MAXy dočasně dolétaly. Zakázaly je i USA. Smartwings z Česka nezruší zatím žádný let

Nový Boeing 737 MAX 8 v továrně v Boeingu v USA. Foto: Travel ServiceNový Boeing 737 MAX 8 v továrně v Boeingu v USA. Foto: Travel Service

Provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a 9 v příštích hodinách dočasně skončí. Po vlně zákazů v Asii a Evropě

Provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a 9 v příštích hodinách dočasně skončí. Po vlně zákazů v Asii a Evropě se dnes k zákazům přidala Kanada a také USA.

Zákaz letů s těmito letadly oznámil dnes prezident USA Donald Trump. „Boeing je skvělá společnost a pracují tvrdě na tom, aby problémy byly odstraněny. Nicméně bezpečnost je prioritou,“ řekl Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1105904905888415744

Američtí dopravci už potvrdili, že letadla uzemní a počkají na další instrukce od tamějších úřadů a výrobce letadel. USA zavedly zákaz letů MAXů jako poslední.

Boeing ve svém prohlášení uvedl, že si plně stojí za bezpečností svého letadla, ale přistupuje k bezpečnostnímu doporučení pro aerolinky uzemnit všech 371 letadel tohoto typu.

Smartwings: zatím stačí zbývající flotila

Letecká společnost Smartwings nebude muset v příštích dnech z Prahy zatím zrušit kvůli výpadku sedmi letadel Boeing 737 MAX 8  zatím žádný let, který měla naplánovaný z Česka, plně pokryje i lety pro České aerolinie. Firma je připravena vymáhat škody po výrobci letadel.

„Většinu letů v nejbližších dnech jsme schopni pokrýt vlastní flotilou za cenu přeletů a zvýšených provozních nákladů,“ řekla mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Podle ní došlo k uzemnění MAXů v době, kdy ještě není sezóna v plném proudu a potřeba letadel není tak vysoká. Pokud bude zákaz provozu těchto letadel trvat delší dobu, bude muset podle Dufkové už firma přistoupit na zrušení některých letů. „Je to zatím předmětem obchodní analýzy,“ řekla Dufková.

Ohrožena je především nejdelší linka v síti Smartwings z Tel Avivu na Kanárské ostrovy. „Jde o linku, která vznikla díky provozním parametrům a díky delšímu doletu Boeingu 737 MAX 8,“ vysvětlila Dufková.

Smartwings již dopravily do Prahy své odstavené MAXy z Tunisu a Ankary, úřady umožnily přelet prázdných letadel bez cestujících.  V Praze přistál krátce přes 20. hodinou i let z Ankary, na jehož palubě byli cestující, kteří včera letěli na pravidelné lince z Dubaje do Prahy a letadlo kvůli zákazu provozu nemohlo doletět do Prahy.

Letecká společnost Norwegian už uvedla, že bude žalovat přímo Boeing o vzniklou škodu. „Zvažujeme všechny právní kroky. Dochází k obrovským škodám,“ řekla Dufková.

 

Tagy Boeing 737 MAX smartwings Top uzemnění letadel 737 MAX
19 komentářů