Do oprav nádražních budov má jít letos 2,5 miliardy korun, více než loni

Nádražní budova ve Vimperku po rekonstrukci. Pramen: Správa železnicNádražní budova ve Vimperku po rekonstrukci. Pramen: Správa železnic

Pracuje se například na památkově chráněných budovách v Plzni, Českých Budějovicích a Pardubicích, loni také začala rekonstrukce ve stanici Teplice v Čechách.

Opravy nádražních budov si letos vyžádají 2,5 miliardy korun, což je o 200 milionů korun více než loni. Oznámila to Správa železnic (SŽ), která se o nádražní budovy stará od roku 2016, kdy je koupila od Českých drah. SŽ uvádí, že za tu dobu opravila zhruba 300 objektů.

Další opravy mají začít letos. Práce by měly odstartovat například ve stanicích Ostrava-Vítkovice, Jaroměř, Letohrad, Hodonín, Hlinsko v Čechách, Střelice, Senice na Hané nebo Jindřichov ve Slezsku.

Pokračovat budou i velké akce započaté v minulých letech. Nejnáročnější je zřejmě oprava Fantovy budovy, kde byla loni dokončena fasáda a práce běží v interiérech. „Pokud všechno půjde podle plánu, veřejnosti prostory představíme letos na podzim. Pro cestující zde vznikne nová kavárna a také business lounge,“ uvedl šéf SŽ Jiří Svoboda.

Pracuje se také na památkově chráněných budovách v Plzni, Českých Budějovicích a Pardubicích, loni začala rekonstrukce také ve stanici Teplice v Čechách. Pracuje se i v Berouně, Vsetíně, Písku, Tachově, Moravském Berouně, Podbořanech, Bohosudově, Kostelci u Jihlavy, Adamově, Šakvicích či Babicích nad Svitavou.

Loni se cestující dočkali například dokončení rekonstrukce budovy v Havířově, ve Veselí nad Lužnicí, Roztokách u Prahy, Čerčanech, Přešticích, Hradci Králové, Vimperku nebo Holešově. Hotovo je i v Horšovském Týně, Trutnově, Mníšku u Liberce, Nové Pace, Velvarech, Štramberku, Hostinném nebo Mořkově.

Tagy opravy nádražních budov Správa železnic
71 komentářů