V Žatci začne oprava památkově chráněného nádraží za 98 milionů korun

Výpravní budova v Žatci. Foto: Jan Koloc / Národní památkový ústavVýpravní budova v Žatci. Foto: Jan Koloc / Národní památkový ústav

Práce potrvají do roku 2026.

Společnost Chládek & Tintěra z Litoměřic vyhrála veřejnou zakázku na rekonstrukci nádražní budovy v Žatci. Za opravu památkově chráněného objektu zaplatí Správa železnic 99 milionů korun bez DPH. To je více, než byla odhadovaná cena.

Vyplývá to z uzavřeného kontraktu v registru smluv. Podle informací na profilu zadavatele dorazily tři nabídky. Loni na jaře při vypsání soutěže uvedla Správa železnic náklady necelých 90 milionů korun.

Práce potrvají do roku 2026 a budou rozděleny do několika etap. Budova, která byla postavena v roce 1873, dostane mimo jiné novou střechu a fasádu, také budou opraveny interiéry a zřízen bezbariérový přístup. Budova je od roku 2020 památkově chráněna, její vzhled se proto ani po opravě výrazně nezmění.

„Dojde k obnově fasády a nápravě historicky nevhodných zásahů do vzhledu budovy. Dále se obnoví původní střešní světlíky a odstraní nepůvodní přístavby. Kompletní opravou projde střecha, plášť budovy, nástupištní přístřešek a veřejně přístupné prostory včetně toalet. Bezbariérový přístup cestujících z ulice zajistí výtah,“ uvádí Správa železnic. Revitalizace se dotkne i ploch v okolí nádražní budovy.

Výpravní budova stanice Žatec po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicVýpravní budova stanice Žatec po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádraží Žatec. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýpravní budova v Žatci. Foto: Jan Koloc / Národní památkový ústavRegioSprinter společnosti Die Landerbahn v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva 781.592 Sergej společnosti KDS v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Chládek & Tintěra opravy nádražních budov rekonstrukce nádraží Správa železnic Žatec
79 komentářů