Do Norimberku dorazily první tramvaje Avenio od Siemensu

Nová tramvaj Siemens Avenio pro Norimberk. Foto: VAGNová tramvaj Siemens Avenio pro Norimberk. Foto: VAG

Norimberk má zatím objednáno 26 tramvají, v pravidelném provozu se objeví do Vánoc.

V ulicích Norimberku se začaly objevovat nové tramvaje Avenio od Siemensu. Po nezbytných zkušebních jízdách by měly svézt cestující v pravidelném provozu ještě letos.

Oznámil to norimberský dopravní podnik VAG Nürnberg. Siemens městu dodal zatím čtyři tramvaje z celkových 26. Kontrakt na prvních dvanáct byl uzavřen v listopadu 2019, VAG si později objednal ještě další.

Nové tramvaje mají doplnit provoz na lince 10 (Dutzendteich – Plärrer – Am Wegfeld) a 11 (Gibitzenhof – Hauptbahnhof – Mögeldorf), kde VAG plánuje častější interval.

Nová tramvaj Siemens Avenio pro Norimberk. Foto: VAGNová tramvaj Siemens Avenio pro Norimberk. Foto: VAGNová tramvaj Siemens Avenio pro Norimberk. Foto: VAG

Nové čtyřčlánkové tramvaje jsou nízkopodlažní, mají celkem osmery dveře. Jsou klimatizované a vybavené wifi. Délka je 36,85 metru, pojmou až 218 cestujících. Kvůli jejich pořízení VAG rozšiřuje svoji vozovnu na Heinrich-Alfes-Strasse.

Kontrakt se Siemensem umožňuje pořídit až 75 tramvají, jedna tramvaj vychází na 2 miliony eur. VAG má pokrýt nákup tramvají z velké části dotací od bavorské vlády. Od investice si slibuje snížení emisí z dopravy ve městě. Tramvaj bude například umožňovat rekuperaci, z 90 % je vyrobena z recyklovatelných materiálů. Detailně je popsána na stránkách VAG.

Tagy Norimberk Siemens Avenio VAG VAG Nürnberg
7 komentářů