Do flotily ČSA se po pěti letech vrátil Airbus A320

Airbus A320 registrace OK-HEU. Foto: CentaureaxAirbus A320 registrace OK-HEU. Foto: Centaureax

Po více než pěti letech začaly České aerolinie znovu provozovat letadlo Airbus A320. Letadlo s registrací OK-HEU zařadil dopravce do

Po více než pěti letech začaly České aerolinie znovu provozovat letadlo Airbus A320. Letadlo s registrací OK-HEU zařadil dopravce do flotily v sobotu.

ČSA ho nasadily jako první na linku Smartwings z Prahy do Marsa Alam, následně zpět do Brna a po přeletu do Ostravy letadlo zamířilo opět do Egypta. Letadlo je bílé bez jakýchkoliv polepů, červená barva motorů ale naznačuje, že bude nakonec v tradičních barvách ČSA.

Letadlo si ČSA pronajaly na šest let, jeho majitelem je leasingová společnosti Horizon Aviation 1 Limited. Vyrobeno bylo v roce 2002, do roku 2014 létalo u Air France, do loňského roku ho pak používaly Brussels Airlines.

Naposledy letadla A320 využívaly ČSA na podzim 2014. Od té doby se tento typ letadla objevil ve flotile jen občas pronajatý i s posádkou od jiných dopravců.

Příprava A320 registrace OK-HEU v ostravském hangáru.

Příprava A320 registrace OK-HEU v ostravském hangáru.

ČSA si letos pronajímají celkem tři airbusy A320 na dobu tří až šesti let, do flotily během příštích týdnů přibudou ještě letadla s registrací OK-REV a OK-REW. Všechny tři stroje přibudou do flotily do konce března. Smartwings jednají ještě o pronájmu dalších tří A320, zatím ale není jejich zařazení do flotily jisté.

Dopravce současně změnil i své plány s airbusy A319. ČSA původně počítaly s tím, že všechna pronajatá letadla vrátí leasingové společosti už na jaře. Nakonec ale ve flotile zůstanou do srpna 2021. Jde konkrétně o letadla OK-NEM, NEN a NEO. Letos je tak jisté, že bude ve flotile ČSA šest A319. V srpnu zmizí OK-NEP, na konci roku OK-MEL.

Tagy A320 Airbus A320 České aerolinie ČSA Top
55 komentářů