ČSA si chtějí pronajmout další A320, zvažují prodej jediného vlastního letadla

Airbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAirbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Prodej jediného vlastního letadla v případě dobré nabídky doporučili technici.

Flotilu Českých aerolinií může ještě v říjnu opustit jediný letoun, který má dopravce ve svém majetku. Aerolinka vážně uvažuje o tom, že prodá Airbus A319 registrace OK-REQ. Namísto toho by se příští rok na jaře mohly ve flotile objevit dva jiné airbusy.

Od 15. října není A319 v rezervačním systému dopravce nasazena na jediný let. Čím dál častěji se mluví o tom, že letadlo už je prodáno a má skončit na rozebrání na náhradní díly. Mluvčí skupiny Smartwings Vladimíra Dufková uvedla, že se o prodeji uvažuje. „Doporučení techniků je v případě dobré nabídky prodat,“ uvedla Dufková.

A319 je jedním ze dvou letadel, které ČSA po postupné miniaturizaci zbylo. Druhým je Airbus A320 registrace OK-HEU, který má dopravce ale pouze pronajatý a nevlastní jej. Leasing skončí v roce 2027. A319 aktuálně létá hlavně na linkách pro Smartwings, v posledních dnech například na Mallorku nebo Krétu.

Pokud by ČSA letadlo prodaly, měly by ve flotile jen jediný stroj. Už příští rok by ale mohlo dojít k rozšíření. „ČSA od jara plánují do flotily zařadit dvě letadla A320,“ dodala Dufková. Mělo by jít o několikaletý operativní leasing. Příští rok by se ve flotile měla objevit i první nová letadla Airbus A220-300.

Tagy A320 České aerolinie ČSA OK-HEU OK-REQ
42 komentářů