Alstom začal ve Velimi testovat nové jednotky pro nizozemské dráhy

Alstom Coradia Stream ve výrobním závodě v Chorzově. Foto: NSAlstom Coradia Stream ve výrobním závodě v Chorzově. Foto: NS

Společnost Alstom začala s testováním nové elektrické jednotky Coradia Stream pro nizozemské dráhy Nederlandse Spoorwegen (NS). Vlaky jsou k vidění

Společnost Alstom začala s testováním nové elektrické jednotky Coradia Stream pro nizozemské dráhy Nederlandse Spoorwegen (NS). Vlaky jsou k vidění na železničním zkušebním okruhu VÚŽ ve Velimi.

Jednotky nazvané také ICNG (InterCity Next Generation) mají zvládnout rychlost až 200 kilometrů v hodině. Vyrábí se částečně v novém polském závodě Alstomu v Chorzově u Katovic, na testování přijela první jednotka z německého závodu v Salzgitteru. V příštích dnech má dorazit ještě další pětivozová jednotka.

NS si objednaly celkem 79 jednotek v červenci roku 2016 za více než 800 milionů euro, stejné jednotky si objednal i italský státní dopravce Trenitalia. Zakázka pro NS počítá s výrobou 49 pětivozových a 30 osmivozových jednotek. Soupravy budou dvousystémové, několik umožní i nasazení do Belgie.

Do pravidelného provozu mají být vlaky nasazeny v roce 2021. Jezdit mají na trasách Amsterdam-Rotterdam-Breda a mezi Haagem a Eindhovenem. Původně na ně chtěly NL nasadit jednotky V250 Fyra od AnsaldoBreda, nizozemské dráhy je ale vrátily výrobci pro nespolehlivost a zpoždění. Namísto nich jezdí klasické soupravy tažené lokomotivou.

Tagy Alsom Coradia Stream alstom Nederlandse Spoorwegen NS Top vúž železniční zkušební okruh Velim
28 komentářů