dkv-spojujeme

Vídeň mění označníky zastávek za elektronické, budou informovat i v angličtině

Nový označník vídeňské MHD. Pramen: Wiener LinienNový označník vídeňské MHD. Pramen: Wiener Linien

Cestující snadno zjistí, za jak dlouho tramvaj přijede do zastávky nebo zda nedošlo na cestě k nehodě

Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien definitivně rozhodl o výměně označníků na zastávkách tramvají a autobusů za elektronické. Ty se ve vídeňské MHD testují od roku 2016 a v současnosti jich je 30. Postupně se objeví na všech zastávkách.

Elektronické označníky mají vedle displeje, který zobrazuje reálné časy podle aktuální polohy přijíždějících autobusů a tramvají, i tzv. e-paper, což je interaktivní tabule. Na té si cestující mohou rozkliknout jízdní řád, informace k jízdenkám nebo třeba mapu okolí.

„Prostřednictvím jednoho tlačítka lze zjistit, za jak dlouho tramvaj či autobus přijede do zastávky nebo zda došlo na cestě k nehodě či zdržení. Vedle aktuální polohy tramvají a autobusů je cestujícím k dispozici i klasický jízdní řád, který je podobný dřívější papírové verzi,“ napsal podnik v tiskové zprávě. Informace jsou k dispozici v němčině a angličtině.

Podle Wiener Linien „sází nové elektronické označníky na čistý design a úhlednost“. Výrazné červené sloupky mají být snadněji rozeznatelné pro cestující s postižením zraku. V noci bude na vrchní části sloupku svítit bílé světlo. Režim pro nevidomé bude nabízet i e-paper.

Za jak dlouho bude výměna označníků završena, podnik neuvedl. Video s představením novinky je na stránkách dopravního podniku. Nový označník s podobnými funkcemi jako ve Vídni testuje od září i Praha. Prototyp nového zastávkového označníku, který vytvořili designéři ze studia Olgoj Chorchoj, je k vidění na Palackého náměstí.

Zastávka vídeňské MHD s novým označníkem. Pramen: Wiener Linien

Zastávka vídeňské MHD s novým označníkem. Pramen: Wiener Linien

Tagy označník zastávky Vídeň Wiener Linien
29 komentářů