Praha testuje nový zastávkový označník, ukáže časy příjezdů i mapy okolí

Nový označník zastávky MHD v Praze na Palackého náměstí. Pramen: ROPIDNový označník zastávky MHD v Praze na Palackého náměstí. Pramen: ROPID

Nová ikona Prahy? Označník zastávky navrhli designéři ze studia Olgoj Chorchoj.

Na tramvajové zastávce Palackého náměstí v Praze je ode dneška k vidění prototyp nového zastávkového označníku, který vytvořili designéři ze studia Olgoj Chorchoj. Označník se bude testovat minimálně půl roku a podle města „má ambici vtisknout pražským zastávkám MHD důstojnější podobu“.

„Do pražského mobiliáře kromě laviček a plánovaných nových zastávek přibude další prvek, tentokrát v podobě nového označníku. Věřím, že na něm Pražané ocení hlavně elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy. V rámci připravovaného projektu Jednotný informační systém hl. m. Prahy mají navíc na označník přibýt i zcela nové informace, jako jsou mapy okolí nebo směrovky na nejbližší cíle dostupné pěšky,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Nový označník zastávky MHD v Praze na Palackého náměstí. Pramen: ROPIDZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR Praha

Ve spolupráci s designéry má vzniknout celá rodina zastávkových označníků, od plně vybaveného s elektronickým displejem pro nejvytíženější zastávky v centru až po nejjednodušší sloupek pro málo využívané zastávky na periferii. Pro zastávky s úzkým nástupištěm bude k dispozici také pootočená varianta. Testy na Palackého náměstí mají ověřit výdrž a funkčnost technologií, náročnost údržby a informační hodnotu pro cestující.

Nové označníky by se měly instalovat na zastávky postupně podle priorit jednotlivých míst i v rámci obnovy dožívajících zařízení. Protože jsou z hliníku, měly by mít větší životnost než současné železné. Modulární řešení umožní umístění elektronického panelu buď na označníku, nebo v přístřešku a v případě důležitých zastávek i ve formě velkého displeje.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy MHD Praha označník zastávky
62 komentářů