Ve středních Čechách vznikne 400 chytrých zastávek. Napájet je bude baterie, vydrží pět let

Nový odjezdový panel v Klánovicích. Foto: RopidNový odjezdový panel v Klánovicích. Foto: Ropid

První kusy by se na zastávkách měly objevit objevit už v letos v létě.

Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) vypsala veřejnou zakázku na dodávku telematické technologie chytrých označníků zastávek.

Půjde o nízkoenergetické informační panely s technologií E-paper. Panel v horní části označníku bude velký 13,3 palce. Zobrazovat budou čtyři nejbližší odjezdy s informacemi o čísle linky, směru a cílové stanici, počtu minut do odjezdu včetně zpoždění a bezbariérovosti. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany.

„Projekt přispěje ke zvýšení informovanosti cestujících a atraktivitě veřejné dopravy v rámci systému PID,“ uvedl radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

První kusy by se na zastávkách měly objevit objevit už v letos v létě. Ke konci ledna bylo podle Boreckého podepsáno a zveřejněno 66 smluv a sedm dalších schváleno orgány obcí.

„V tuto chvíli je již v projektu chytrých zastávek počítáno minimálně se 400 systémy E-paper,“ dodává Borecký. Označníky by měly být instalovány zejména v uzlových stanicích a zastávkách v celé metropolitní oblasti.

Obce se budou na nákladech systému podílet. Projekt bude spolufinancován ze 70 % Evropskou unií, z 15 % ze státního rozpočtu a z 15 % z vlastních zdrojů. Jeho maximální hodnota je zhruba 118,1 milionu korun bez DPH.

Zčernají další zastávky i nádraží. Čitelná Praha ukázala své plány, chystá i nový vyhledávač

Chytrý označník bude energií zásobovat set baterií, který zajistí provoz po dobu minimálně pěti let. „Zpravidla je však jeho životnost o více než 20 % delší,“ předpokládá radní. Infopanel včetně baterií bude přímo v konstrukci dvoutyčového označníku.

Z rozpočtu projektu se bude hradit roční poplatek za provoz displeje, který zahrnuje mobilní data, přístup na server, zobrazení dat, pravidelný upgrade systému, technickou podporu, uživatelský vstup obcí s možností zveřejňování informací směrem k veřejnosti.

Další rostou v Praze

Chytré označníky postupně na vybraných zastávkách v Praze i Středočeském kraji buduje i ROPID. Na konci roku dostalo digitální odjezdové panely 15 větších autobusových zastávek v Praze. Zároveň ROPID vysoutěžil zakázku na dodání až 150 dalších panelů v designu Olgoj Chorchoj.

Digitální panely umějí podávat informace také o případných mimořádnostech v provozu. ROPID zatím zavádí panely na nejvytíženější zastávky nebo tam, kde dochází k častým nepravidelnostem. Informace o příjezdech jsou totiž v reálném čase, nikoliv podle jízdních řádů.

Dalších 15 pražských zastávek získalo odjezdový panel. Následovat jich bude až 150

Prototyp panelu byl k vidění už od roku 2022 v zastávce Nádraží Klánovice-sever. Odjezdové panely mají už od začátku také zastávky na nových tramvajových tratích do Libuše, Slivence a na Dědinu nebo v rámci nového terminálu Depo Hostivař. Je jimi osazen terminál Černý Most a nově také autobusové nádraží Roztyly.

Tagy IDSK označník zastávky ropid
36 komentářů